Здравље Србија

Обратите пажњу! НЕСТОРОВИЋ ОТКРИО НОВИ ТРЕНД КАД ЈЕ ИМУНИТЕТ У ПИТАЊУ! Тиче се и здравља деце!

Цревна флора је назив за комплексну заједницу микроорганизама који живе у нашим цревима. Садржи стотине различитих врста микроорганизама, највише бактерија, али и гљивица и вируса.

Број ових микроорганизама достиже и 100 хиљада милијарди. Већина се налази у дебелом цреву. Научници истичу да цревна флора према механизму подсећа на функцију неког органа.

Др Бранимир Несторовић упућује на значај цревне флоре:

– Оно што је сад потпуно освојило науку је тзв. цревна флора. Ми смо сазнали да су наше бактерије у цревима критичан фактор развоја имунитета код људи. Сад је објављен чланак о томе да цревна флора мајке утиче на имунитет детета.

Шта то значи за родитеље? Што мање антибиотика! Деца која често добијају антибиотике до две године имају гомилу проблема са здрављем касније, то је сад потпуно јасно. Од гојазности, преко алергијских болести…

Људи се углавном рађају са уранотеженом цревном флором у којој лоше бактерије углавном не могу да нађачају оне корисне, али проблем настаје током живота када дође до дисбаланса цревне флоре, услед деловања многих фактора. Нездравих навика, лоше исхране и игнорисања симптома који могу бити штетни и за пробавни систем, али и за опште здравље.

Ова флора производи витамине, витамин К, и неке врсте витамина Б.

– Ми имамо у цревима око 3 килограма бактерија и оне свашта раде позитивно у нашу корист. Треба да их чувамо. Кажу да су највеће богаство које стекнете у животу ваше цревне бактерије. Човек има од 800-1000, а ако је баш срећан човек и 1200 врста тих бактерија. Кад паднете да 200, онда почињу тешке болести. Данас знамо да морате да чувате те бактерије. И ту сад долазимо до оног што мене фасцинира, а то су те древне мудрости наших баба и деда – бели лук који је најбољи извор пробиотика на свету, а они су храна за корисне бактерије – истиче др Несторовић.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Магазин Новости