Србија

Обратите пажњу! ПРЕТЕ НАМ СТРОГЕ МЕРЕ! На терену 1.500 милицајаца и инспектора, „чешљају“ све редом

Дисциплина је попустила, грађани су се опустили, а медицински део Кризног штаба изражава забринутост и поручује да је извесно пооштравање мера уколико број позитивних и хоспитализованих настави да расте.

Помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић каже за РТС да ће инспектори на терену предузимати ригорозне мере.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Интервенције на Копаонику

Помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић каже да је у петак увече било интервенција на Копаонику.

„Санитарни инспектори су посебно ангажовани ових дана и неће имати државни празник, мораће да раде“, истиче Стаменковић.

Истиче да ће на терену ових дана бити преко 1.500 људи, укључујући око 1.000 комуналних милиционара и инспектора локалних самоуправа.

„Сва правна лица која буду контролисана, сви предузетници, мораће да се суоче са одговорношћу и са изузетно ригорозним мерама које ће инспектори предузимати на терену, без икаквог изузетка“, наглашава Стаменковић.

Каже да је за три и по месеца спроведено преко 270.000 надзора, преко 1.870 изречених прекршајних налога у укупном износу од око 79 милиона динара.

Под лупом угоститељски објекти и туристички центри

Истиче да ће ових дана „под лупом“ посебно бити угоститељски објекти и туристички центри.

„Моја порука свим предузетницима је да корона редари морају да раде свој посао и да корисници услуга треба да знају и да их неко подсети на мере, јер када инспектор дође више нема упозоравања“, каже Стаменковић.

Најригорознија мера која може бити изречена јесте затварање објекта на 72 сата након пражњења.

„Онај ко пружа услуге је дужан да те услуге држи у законским оквирима. Осим ношења заштитних маски, коришћења дезинфекционих средстава и поштовања дистанце, најважнија ствар је дозвољени број корисника“, наводи Стаменковић.

Грађани кршење мера могу да пријаве на број телефона 064/88-11-405.

Медицински део штаба о пооштравању мера

Да се размишља о пооштравању мера, упозорили су јуче др Предраг Кон и др Бранислав Тиодоровић.

– Увелико се размишља о заоштравању мере, али немамо податке да је време за то – рекао је јуче др Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против вируса корона на прес конференцији тог тела.

– Видећемо које мере могу да буду пооштрене. Видећемо после овог празника како смо се понашали. То ћемо знати тек у неком наредном периоду, јер се за пранике мање људи тестира, исто као и викендом – рекао је др Кон одговарајући на питања новинара.

Др Тиодоровић помње и затварање кафића и ресторана тамо где је ситуација критична.

– Ако број заражених не буде почео да пада и мере и даље не буду поштоване, Кризни штаб ће додатно скратити радно време угоститељских објеката и тржних центара, а у оним местима где бројке буду енормно расле, попут Врања, могуће је и затварање свих ресторана и кафића – рекао је проф. др Бранислав Тиодоровић, члан кризног штаба.

Он је за јуче Курир рекао да у ситуацији када свакодневно имамо око 2.000 новозаражених, када се болнице опет пуне, а тек нам следе четири нерадна дана око Сретења, само можемо разговарати о још рестриктивнијим мерама.

– У оним локалним срединама где расте број позитивних и оболелих, попут Врања, разматра се могућност, уколико се тренд пораста не заустави и не контролише, могуће је и затварање угоститељских објеката. А медицински део кризног штаба је за још ригорозније мере на нивоу целе Србије ако се ситуација не доведе под контролу. Број новозаражених треба изразито да падне, за почетак да буде троцифрен – наводи проф. Тиодоровић и додаје да следећа седница кризног штаба још није заказана, те се не зна када ће тачно бити.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/РТС