Здравље

Обратите пажњу! УПОЗОРЕЊЕ ДОКТОРА НЕСТОРОВИЋА ЖЕНАМА! Због овога добијате рак дојке!

Пулмолог проф. др Бранимир Несторовић написао је нови текст за свој блог у којем наглашава штетност данашњих средстава за хигијену, и указао које материје треба да избегавамо.

У једној студији, у 40 жена којима су уклоњене дојке, у узорцима ткива су парабени нађени у 99 одсто узорака, што сугерише узрочну везу са средствима за купање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он наглашава да је парабен састави део, рецимо, данашњих шампона за косу.

– Већина људи мисли да токсичне материје у њима нису значајне, јер се стављају на кожу. Међутим, ово је велика заблуда, јер се материје са коже брзо и лако апсорбују. Осим локалних нежељених деловања, која се манифестују сврабом и иритацијом коже или контактним алергијским екцемом, шампони могу да изазову озбиљне здравствене проблеме – пише доктор Несторовић.

– Моја баба је прала косу са сапуном који је сама правила и испирала са жуманцетом. Имала је косу до пола леђа, глатку и сјајну, до смрти (умрла је са 89 година) – написао је Несторовић на свом блогу.

Према доктору Несторовићу, ово су материје које би требало избегавати, приликом куповине шампона и осталих средстава за личну хигијену:

Натријум лаурил сулфат (скраћено СЛС)

Налази се у геловима за туширање, пастама за бријање и зубним пастама. American College of Toxicology је потврдио да СЛС лако прордире кроз кожу и циркулише у организму до пет дана после наношења на кожу, док се у траговима може наћи и дуже у мозгу, срцу, плућима и јетри.

Чланак објављен у часопису  Journal of Investigative Dermatology показује да СЛС оштећује кожу и косу, док једна старија студија проналази са доводи до оштећења ДНК.

Натријум лаурет сулфат (СЛЕС)

Близак сродник СЛС, често контаминиран са 1,4 диоксаном, који је познат карциноген, а доводи и до оштећења бубрега. Диоксана нема на попису састојака шампона, јер је део производног процеса, а не коначни састојак. Он има јако дуг полуживот у организму, јер се не метабилише добро у јетри.

Парабени

Чак и у веома ниским дозама имају изражена токсична дејства. У једној студији, у 40 жена којима су уклоњене дојке, у узорцима ткива су парабени нађени у 99% узорака, што сугерише узрочну везу. Парабени су такође слични естрогени (као пластика), са сличним негативним ефектима.

Парфеми

Звуче веома романтично, али се углавном ради о некој од 3100 ароматичних матерапија (већина је јако токсична). Оштећују јетру, централни нервни систем, повезивани су са астмом, главобољом, гојазношћу итд. Већина парфема се добија из фталата, о чијим штетним ефектима сам већ писао. Споредни производ током синтезе парфема су диоксин и формалдехид (који је такође карциноген).

Испитивање које је урадила Environmental Working Group (EWG), орган потрошача у Европи, показује да у просеку један шапон има око 14 ароматичних производа, који се фабричка тајна.

EWG сајт  Skin Deep Cosmetics Database даје листу од 11,000 производа који садрже мирисе који су токсични.

Полиетилен гликол (ПЕГ)

Он се додаје да би шампон био кремаст. Добија се из петролеја, може бити такође контаминиран са диоксаном и етилен оксидом (такође карциноген. ПЕГ може доведти до оштећења фетуса.

Истраживачи са National Institutes of Health у САД су утврдили везу између једног састојка шампона (metillizotiazolin или МИТ) и неуролошких обољења. Излагање трудница овој материја доводи до оштећења мозга фетуса. Доводи се у везу са Алцхајмеровом болешћу и неким другим неуролошким поремећајима. Штетан ефекат испољава тако што ремети комуникацију између неурона.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс