Србија

ОДАКЛЕ ИМ?! ЈЕЗИВО ОТКРИЋЕ – СВЕ СУ ЗНАЛИ УНАПРЕД: Ево шта су пронашли код Веље Невоље

ТОКОМ претреса станова и објеката које је користила организована криминална група Вељка Беливука и Марка Миљковића, полиција је пронашла оригинална документа МУП Србије са снимцима увиђаја, али и сурових ликвидација, забележених камерама са видео-надзора!

Међу тим папирима биле су чак и полицијске оперативне обраде, међу којима су и налози за прислушкивање, тако да су, како се сумња, Беливук и Миљковић унапред знали сваки корак инспектора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима нашег извора, они су тајне полицијске податке знали да искористе не само да сатру конкуренцију, већ и да избегну претресе и хапшења. Поред тога, неке од тих својих контаката са људима из самог врха криминалистичке полиције Србије, користили су и да узму велике своте пара. Једно време били су чак развили „бизнис“ са скидањем потерница, а знали су и да „продају“ податке о токовима важних истрага.

– Полицијски ЦД пронађени у њиховим скровиштима јасно говоре колико су тесно били повезани са врхом полиције – наводи наш саговорник близак истрази. – Хапшење двојице припадника Службе за борбу против организованог криминала, само је почетак обрачуна са „мангупима“ у полицијским редовима. Неки од руководилаца који су и њих довели отишли су из полиције чим је дошло до смене министра.

Судија за претходни поступак је на предлог Тужилаштва за организовани криминал, после саслушања, одредио притвор Предрагу Лајићу, некадашњем начелнику Одељења за сузбијање кријумчарења опојних дрога у СБПОК, и Бојану Васиљевском, в.д. шефа Одсека у овој служби. Они се терете за помоћ учиниоцу после извршеног кривичног дела.

– Лајић је важио за једног од најближих сарадника бившег начелника СБПОК Горана Папића – истиче наш саговорник. – Папић тек треба да буде испитан на бројне околности када је реч о криминалној групи Вељка Беливука. Он је споразумно раскинуо радни однос, али то га неће амнестирати од одговорности, ако буде утврђено да је чинио кривична дела.

Папићев сарадник Лајић „пао“ је током претреса станова после хапшења Беливука. Он и Васиљевски су, како се сумња, исценирали преглед просторија, а успут нису „видели“ ни пиштољ у илегалном поседу, нити новац, који је стечен криминалом.

Током акције лоцирања и хапшења припадника Беливукове и Миљковићеве криминалне екипе, оперативци МУП Србије и Безбедносно–информативне агенције (БИА) у једном тренутку дошли су и до новог открића.

– Имали смо поуздане информације да им је неко дојавио да се спрема хапшење – објашњава наш извор.

– Само нису знали дан и зато су се темељно спремали за бекство. Пресрели смо њихове разговоре. Спремили су новац, па чак и пунктове где су их чекали јатаци да их преузму, а потом илегално пребаце у Црну Гору. Предухитрили смо их тако што смо пустили „буву“ са погрешним даном акције, а у хапшења кренули раније. Знали смо тачно коме да „шапнемо“ погрешну информацију.

Паралелно са овим истрагама, оперативци раде и на расветљавању нестанка десетак људи. Сумња се да је део њих био на мети Беливукове и Миљковићеве екипе. Овој криминалној групи тренутно се на „душу“ стављају три убиства. И то Милана Љепоје, Горана Величковић Гоксија и Здравка Радојевића. Све више испливавају и подаци о људима који су нестали под мистериозним околностима, а за које се сумња да су жртве злочина.

– Две недеље пре нестанка Лазара Вукићевића, њему је полиција запленила блиндирани аутомобил у којем се кретао после покушаја убиства, када је на Врачару његов „порше“ дигнут у ваздух, а он за длаку избегао смрт – прича нам саговорник упознат са случајем. – Сумњамо да је то урађено у договору са Беливуком и Миљковићем. Вукићевић је тако постао глинени голуб. А у уклањању трагова његове отмице, како се сумња, учествовао је начелник једне службе познат по томе што је увек ишао наоружан аутоматом.

Иначе, током акције безбедносних служби, на планини Рудник ухапшени су поред Беливука и високорангирани чланови ове групе. Двојица су била у „смарту“, а остатак у „рено сенику“. Део екипе је ухапшен у Београду и Панчеву, а неколико чланова у Нишу и Смедереву.

– У овим градовима су практично њихове испоставе – наглашава саговорник „Новости“. – Ту су развили „бизнис“ са рекетирањем и изнудама, растурањем наркотика…

Полицији се сада јавља велики број грађевинских инвеститора, али и бизнисмена, који су били мета ове криминалне групе. Беливук и Миљковић били су десне руке Радоја Звицера, наводног вође „кавачког клана“. Доста послова су за њих одрадили, од ликвидација до учешћа у организовању и растурању наркотика.

ПОДМЕЋУ ПРИЧЕ И ФОТОГРАФИЈЕ

ДА би скренули истрагу са правих осумњичених, истински „покровитељи“ Беливука и Миљковића и њихове организације, кроз поједине медије пласирају фотографије и имена особа са којима су се у неким тренуцима ова двојица фотографисала покушавајући да их представе као њихове најближе сараднике. Поред тога, подмећу се лажне приче, оптужују људи који сада раде у истрази против ове криминалне групе, како би се скренула тема и пажња са правих криваца.

– Те фотографије настале су давно на спортским приредбама, а некима су данас доказ за нешто чега нема. Зна се ко стоји иза Беливука и Миљковића и њихових припадника, то није тајна – наводи извор „Новости“. – То нису људи чија се имена и фотографије објављују. Они делују из сенке и даље. Кривична дела која чине и која су чинила са њима сада пребацују на друге. Мисле да ће тако избећи правду.

ВУЛИН: ОПЕРАЦИЈА СЕ НАСТАВЉА

МИНИСТАР унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је да се припрема наставак операције која је почела хапшењем групе око Вељка Беливука и додао да је у току финансијска контрола њихове имовине.

– Наша јединица која се бави финансијским контролама проверава њихову имовину. Већ је стављена забрана на отуђење, располагање имовином свих припадника организоване криминалне групе и тако ћемо увек радити – рекао је Вулин. – Када вам држава једног дана дође, а увек дође по вас и одузме вам то због чега сте продали душу ђаволу, онда схватите да нема никаквог смисла бавити се криминалом.

Извор: Новости