loading...
Русија

ОДЛУЧИЛИ СУ! Лавров саопштио: Русија се повлачи!

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Он је подсетио да је претходна америчка администрација након повлачења из споразума захтевала од својих НАТО савезника да информације које би прикупили на руској територији деле са САД.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров поручио је да је његова земља спремна да конструктивно размотри тренутну ситуацију уколико Сједињене Државе поново у потпуности буду поштовале Споразум о отвореном небу.

“Ако Сједињене Државе поново у потпуности буду поштовале тај уговор, Русија ће бити спремна да конструктивно размотри ову нову ситуацију “, рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре након разговора са шведском министарком спољних Ан Линде, пеноси ТАС С.

Руски министар је изјавио да би било погрешно рећи да је процес повлачења Русије из тог споразума већ започео.

“Потврдили смо да смо донели такву одлуку. Али процес повлачења започиње од тренутка када службено обавештење доставимо депозитарима тог споразума”, рекао је Лавров.

Он је подсетио да је претходна америчка администрација након повлачења из споразума захтевала од својих НАТО савезника да информације које би прикупили на руској територији деле са САД.

“Због тога смо позвали наше колеге да потврде своје обавезе садржане у уговору и да информације прикупљене у процесу инспекцијских летова неће бити прослеђене трећим лицима, а добили смо нејасан одговор, што је подстакло закључак да је амерички притисак на Европљане постигао циљ и да не искључују да та обавеза из уговора може бити прекршена”, нагласио је Лавров.

Руско Министарство спољних послова 15. јануара саопштило је да су покренути међународни поступци за повлачење Русије из Споразума о отвореном небу и да ће када се те процедуре заврше о томе обавестити потписнике уговора.

Вашингтон је неколико година оптуживао Москву за селективно поштовање споразума и за кршење низа клаузула тог међународног документа, а Русија је такође износила примедбе на америчку примену договореног, те су САД званично напустиле Споразум о отвореном небу 22. новембра 2020, подсећа агенција.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Ало.рс