Здравље

Ово морате знати! ДОКТОР НЕСТОРОВИЋ ОТКРИО КАКО СЕ ИЗБОРИО СА ВИСОКИМ ПРИТИСКОМ И ЗБОГ ЧЕГА ГА НАЗИВА ТИХИМ УБИЦОМ?

Како дуго остаје неоткривен, висок притисак се често назива „тихи убица“. Лекари зато саветују да прегледате своје ноге и проверите да ли се назире овај притајени симптом хипертензије. Проблем је што висок притисак дуго не даје никакве симптоме.

Ово опасно стање јавља се када је снага којом крв притиска крвне судове констатно превише јака. Тако појачан непрекидни притисак на срце и систем крвних судова отежава им рад и током времена се оштећује нежно ткиво унутар артерија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Резултат су различита оштећења виталних органа која могу бити и смртоносна. Притом, споља гледано, на телу се види врло мало промена и оне дуго остају непримећене.

Отицање чланака на ногама озбиљан симптом

Међутим, један симптом треба схватити озбиљно – отицање чланака на ногама! Ако приметите отечене скочне зглобове, то може бити знак да срце све теже пумпа крв кроз систем, па се течност накупља у зглобовима.

Отечени зглобови могу бити и нуспојава при узимању лекова за висок притисак.У том случају треба смањити дозу, а могу да помогну и диуретици, смањење соли у храни као и практиковање седења са подигнутим ногама како би се подстакла циркулација крви.

Др Несторовић открио како је излечио висок притисак

О томе како је себи излечио висок крвни притисак говорио је др Бранимир Несторовић.

– Све ми је као било добро, али сам се лоше осећао. И онда су почели да ме лече разни доктори, све моји пријатељи, врхунски лекари. Али видим да ћу да умрем и да то лечење не могу да преживим. Почињем да падам у несвест, добијам кризе ниског притиска – почео је своју исповест др Несторовић.

– То је кулминирало једног дана када сам у току вожње изгубио свест. Срећом успео сам да скренем на тротоар и ту сам се онесвестио. Дошла је Хитна помоћ, моја жена… И измерили су ми притисак који је био 55 са 30. А пио сам лекове за крвни притисак. И видео сам да ово не води даље ничему – објашњава наш лекар.

– Почео сам да се бавим мало више крвним притиском. Онда сам дошао до књиге једног озбиљног немачког кардиолога и видео да је проблем у томе што кад лечите некога ко има стресну хипертензију, а то сам ја имао, ви пијете лекове и онда имате низак притисак. А тај низак је опаснији јер се тада људи шлогирају јер нема кисеоника у организму. Онда сам читао једног Руса чије објашњење делује толико глупо да је било потпуно јасно да је тачно. Он је рекао – како стариш долази до окоштавања кичме, то притиска крвне судове који иду у мозак и како мање крви долази у мозак, онда мозак емитује сигнале и повећава крвни притисак да би добио више крви. И тамо пише да треба радити вежбе за кичму. И ја сам пошто сам иначе и имао проблема са кичмом почео да радим вежбе. Сада имам 125 са 80 – закључио је доктор Несторовић.

– Када су пре 50 година увођени први лекови за повишен притисак, кардиолози су се бунили, сматрајући да је пораст крвног притиска са годинама нормална компензаторна појава, настала као последица „тврђих крвних судова“. Озбиљни ауторитети су сматрали лечење граничне хипертензије опасним експериментом, у коме се смањује дотурање крви ткивима – каже, између осталог, Несторовић.

Позната је веза између темперамента и високог притиска

– Вероватније од „нормалне вредности“ је да погрешан стил живота дуго година, са честим скоковима притиска услед стреса може да оштети крвне судове. Крвни притисак је типичан поремећај погрешног начина живота и веровање да се може нормализовати пилулама је нереално. Увек се морамо вратити основним узроцима свих болести, а то су стрес, недовољна физичка активност и погрешан начин исхране. Позната је веза између темперамента и вредности крвног притиска, посредована лучењем хормона бубрега. Млад човек који урони шаку око минут у лед, има крвни притисиак од око 235/135 ммХг. Позната је студија у којој је показано да људи који раде под високим притиском, на пример морају да обаве посао до одреженог рока, имају до 6 пута чешће инфаркт миокарда. Напади беса или непријатељства повећавају ризик од кардиоваскуларног обољења. Медитација доводи до изузетног смањивања вредности крвног притиска (али и молитва, слушање пријатне музике итд) – каже др Несторовић.

– Али, медицина и даље нема одговор на питање шта је узрок повишеног крвног притиска. Кад год је тако, у помоћ се позива генетика. Идентификован је велики број гена који предиспонирају хипертензију. У студији на 200.000 особа из Европе и 75.000 ван ње, идентификовано је 16 гена. Али колективни утицај свих ових гена је био скроман (просечно је повећавао крвни притисак око 1 ммХг). А онда се појављују стари (опасни) играчи на сцени – шећер и пластика. Иако се широко препоручује смањен унос соли у исхрани, нема много доказа да ово има ефекат на вредности крвног притиска (Јапанци који једу велике количине соли имају низак крвни притисак) – наставља др Несторовић.

– Штавише, постоје докази да смањен унос соли може довести до настанка инсулинске резистенције (што је један од основних узрока савремених запаљенских болести). Једна нова студија је показала да бисфенол А (БПА) из пластике прелази у храну и воду и доводи до хипертензије и оштећења срца. Ово се уклапа са ранијим сазнањима да хронично излагање естрогенима (антибеби пилуле или хормонска терапија менопаузе) доводи до стварања супероксида кисеоника, који изазива запаљење ткива (ово доводи до реакције стреса, са повишењем крвног притиска). Чест узрок хипертензије код жена је поремећена функција штитне жлезде (хипотиреоза је удружена са хипертензијом) – каже доктор.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Ало