Спорт

ОВО СМО ЧЕКАЛИ! 8. марта се све мења! Новак постаје број један на вечној листи тениса!

Најбољи тенисер данашњице Новак Ђоковић започео је 309. седмицу на врху АТП ранг-листе и сада му је остала само једна како би изједначио рекорд који држи Роџер Федерер. Ђоковић је ново невероватно достигнуће, које ће званично потврдити 8. марта када буде био рекордер са 311 недеља, улепшао и титулом на Аустралијан опену.

Новак је потврдио да је владар Мелбурна освојивши девети трофеј на Ози опену, победом над Данилом Медведевом у финалу – 7:5, 6:2, 6:2.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То му је био 18. трофеј на неком од четири највећа турнира, чиме се поново приближио на само два највећим ривалима – Роџеру Федереру и Рафаелу Надалу.

Због промењеног начина бодовања који ће бити задржан до марта, многи играчи су остали на истом броју бодова, а Ђоковић тренутно има 12.030 на првом месту.

Иза њега је Надал са 2.180 мање, односно 9.850 и јасно је да Србина нико неће моћи да стигне барем до почетка априла, што значи да ће имати барем 315 седмица на свом конту. Такође, много ће зависити и од турнира који се буду одржавали и резултата највећих конкурената на тим турнирима.

„Свако има свој пут, они су већ исписали историју. Покушавам да урадим то и ја на јединствен начин, који одговара мени. Да ли размишљам о освајању слемова и обарању рекорда? Наравно. Док се не пензионишем, бићу фокусиран на то. Роџер и Рафа ме инспиришу. Док они играју, и ја ћу. Као да је трка ко ће дуже да игра тенис, ко ће да побеђује више. Надметање у свим сегментима“, рекао је Ђоковић.

Ипак, највећи конкуренти овога пута нису само Федерер и Надал, иако Швајцарац тек треба да се врати после дуге паузе због повреде, већ и Данил Медведев и Доминик Тим.

Рус је пласманом у финале прескочио Аустријанца на трећој позицији и сада „дише за врат“ Шпанцу, пошто има само 115 бодова мање од Рафе (9.735). Штавише, да је освојио Аустралијан опен, већ би био други на светској ранг-листи.

„Моје мишљење је да је Новак морао да освоји титулу јер се он труди да има највише гренд слем трофеја у историји. Рафа ће сигурно освојити још један или два Ролан Гароса, што значи да ће Новак морати да користи своје прилике. Новак је фаворит на Вимблдону и Ју-Ес опену. Није лако носити се са разочарањима, поготово после онога што се догодило у Њујорку“, истакао је његов тренер Горан Иванишевић.

Тим је четвртопласирани са 9.125, Федерер је због целокупне ситуације у последњих годину дана задржао високо, пето место, док промена у другој половини топ 10 није било.

Стефанос Циципас остао је шести, следе Александер Зверев, Андреј Рубљов, Дијего Шварцман и Матео Беретини.

Од осталих српских тенисера, Душан Лајовић је задржао 27. позицију са 1.875 бодова, Филип Крајиновић је три места испод (1.718), Миомир Кецмановић је остао 41. са 1.388, док је Ласло Ђере тренутно 59.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС