Србија

ОВО СМО ЧЕКАЛИ! Тиодоровић открио: Ево када бисмо могли изаћи из ове ситуације! МОРАМО УРАДИТИ САМО ЈЕДНУ СТВАР!

ДОКТОР Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса, казао је јутрос да се потпуно смиривање епидемилошке ситуације може очекивати на лето, али под условом да вакцинишемо 3 милиона људи.

Он је навео и да на сутрашњем Кризном штабу вероватно неће доћи до попуштања мера, јер расте број првих прегледа у ковид амбулантама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Расте нам број првих прегледа у ковид амбулантама, и још се јављају породичне инфекције. Има целих заражених породица. Услед овог лепог времена је дошло до већег опуштања у смислу да нису поштовали сви све мере – најмање један и по, два метра раздаљине напољу и ношење маске и дезинфекција руку у затвореном простору. То нам може дати вероватно благи пораст или одржавање ситуације на овом садашњем нивоу – казао је доктор Тиодоровић за РТС и додао да се и даље види да ковид болнице имају велики број пацијената.

Рекао је да је сигуран да је цео медицински део Кризног штаба против попуштања мера, а нада се да тако мисле и остали у штабу.

Ово је психолошки важан проблем. Траје предуго. Одржавање ситуације на овом нивоу је веома битно и због вакцинације, важно је да имамо контролисану ситуацију са трендом пада обољевања – казао је он.
На питање када излазимо из кризе, помиње лето, али уз један услов.

– Ако би вакцинација ишла још брже и обухватније, ако вакцинишемо 3 милиона људи и смиримо ситуацију, онда бисмо на лето могли потпуно да изађемо из ње. Имали бисмо контролисану ситуацију, имали бисмо спорадична обољења, али ћемо моћи да идемо на летовање – казао је др Тиодоровић.

Каже да око нових сојева нема новости, осим што се сада прича да је јужноафрички сој можда мало опаснији него британски, али је истакао да вакцине које имамо штите.

– Да се разумемо, у свету сада циркулише преко 100 нових сојева, бар по ономе што објављују научници. Можемо рећи да су вакцине које ми примамо доста добра заштита и да се око тога не треба бринути. Нема ралога за панику, али има за опрез – објаснио је др Тиодровић.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс