Србија

ОВО СУ СВИ ЧЕКАЛИ! Доктор Јанковић открио: МОЖЕМО ДА СЕ НАДАМО НОРМАЛНОМ ЛЕТУ САМО ПОД ДВА УСЛОВА!

Имунолог и члан Кризног штаба др Срђа Јанковић рекао је на РТС-у да можда можемо да се надамо „нормалном“ лету ако поштујемо мере и вакцинишемо се, а открио је и шта сматра тренутно највећим изазовом у тој процедури.

Тренутак када ћемо искоренити корону је далеко, бројке јесу боље али то не значи да би требало да се опустимо, рекао је он у Јутарњем програму РТС-а.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Тешко је проценити, али наравно да ће вакцинација убрзати побољшање које би тек требало да се деси. Бројке су повољније него крајем 2020, али су и даље високе и све мере морамо ригорозно спроводити“, рекао је он.

Сви се надамо „нормалном лету“, а др Јанковић каже да је оно могуће ако се фокусирамо на мере заштите које сами можемо применити.

„То јесте могућност, али је тешко предвиђати јер чинилаца има много, а ми би требало да се посветимо чиниоцима који зависе од нас самих“, рекао је он.

Да ли вакцине штите и од новог соја?

„Нема доказа да било који од подтипова не реагује на заштиту, то је теоријска могућност али још увек није потврђена. Научници брину о томе, а мере које нас штите од старих подтипова итекако нас штите и од нових, ту ништа не би требало да се мења“, рекао је он.

У Србији је вакцинисано скоро 500.000 људи, за вакцину се пријавило више од 850.000 њих, а колико би требало да вакцинишемо да бисмо достили колективни имунитет?

„Ако подразумевамо у епидемијском смислу, праг преко којег вирус не може да се шири, тај збир још увек није ни близу 70 или 80 одсто. У овом тренутку није најважније да се на то усредсредимо, већ на то да заштитимо што више живота. Што се више њих вакцинише, то је више живота заштићено и то је најважније. Ако удружимо вакцинацију и доследно спровођење мера, можемо спречити нови талас, без тога, свакако не“, рекао је он.

Да ли га је, као имунолога, нешто изненадило у овој процедури?

„Ја бих рекао да поред бројних техничких и научних изазова, комуникација представља изазов. Дезинформације, погрешна тумачења, не мислим ту само на оне који су против вакцина из неких својих разлога, већ и на људе који су можда збуњени. Сви морамо да знамо који су реални чиниоци од којих успех зависи, и шта нам је чинити“, рекао је др Јанковић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Мондо