Србија

ОВО СУ СВИ ЧЕКАЛИ! Ево где ћемо овог лета моћи на море и да ли ће вакцина бити обавезна!

Фото: Јутјуб

Разговарамо и размењујемо информације са земљама у које наши туристи најчешће иду, али још немамо дефинисане услове под којима ћемо ове сезоне путовати у иностранство, каже директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YUTA) Александар Сеничић

Он каже у изјави за Тањуг да су посебно важни разговори са Грчком, као земљом где наши људи летују у највећем броју.

“Током већег дела прошле сезоне Грчка је била затворена и ове године желимо да будемо сигурни да ће граница бити отворена”, додаје Сеничић.

Додаје да је министарка туризма Татјана Матић разговарала са својим грчким колегом, да је и YUTA дала своје сугестије како би требало да изгледа протокол уласка у земљу.

“Предлози се сада разматрају и у Србији и у Грчкој и очекујемо да се врло брзо дође до споразума који ће предвидети јединствени сертификат за људе који су вакцинисани и који це бити препознати у једној и другој земљи. С друге стране треба да за оне који нису вакцинисани унапред предвидимо да ли је услов ПЦР тест или нека друга врста теста”, објашњава Сеничић и оцењује да би било добро да то буде антигенски тест, који је знатно јефтинији и да ће на сличан начин покушати да се договоре протоколи и са осталим државама.

Сеничић наводи да има најава из Турске да за улазак у ту земљу неће бити потребан никакав додатни услов, као што је било и прошле године.

Из Египта, такође, најављују да неће мењати услове и да ће и даље бити довољан ПЦР тест, док још није познат став Египта када је реч о вакцинама.

“Што се тиче осталих земаља, Црна Гора је најавила да ове године, за разлику од лане, неће затварати границу. Очекујемо да ће се несметано путовати и у Босну и Херцеговину, Албанију па и Бугарску”, каже Сеничић.

Као тренутно најпроблематичније дестинације када је реч о условима путовања, наводи Италију, Шпанију и Португалију. Истиче да је, како ствари сада стоје, сасвим извесно да са њима нећемо моћи да направимо договоре какви се очекују са већ споменутим другим земљама.

Разлог за то јесте чињеница да је у њима најављен “локдаун” до маја, што знатно отежава и одлаже договарање са њима.

Ипак, наводи саговорник Танјуга, иако нам садашња ситуација не иде наруку, пратиће се како ће се она даље развијати и у складу са кретањима реаговати.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг