Свет

Почиње РАТ око путовања, разматра се могућност увођења ковид пасоша! Ево шта нас чека!

Грчки министар туризма позвао је лидере ЕУ да убрзају увођење потврда о вакцинацији које би поново омогућиле масовна путовања у иностранство

Грчка се бори да спаси туристички сектор који је прошле године био тешко погођен пандемијом коронавируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Гледајући реакције неких земаља на предлог увођења потврда о вакцинацији, мислим да има пуно кратковидости. Потребно је још много тога урадити да се припремимо – рекао је министар Харис Теохарис за Фајненшел тајмс.

Теохарис је рекао да су неке земље превише окупиране садашњим тренутком, посебно северне европске земље, које не желе да гледају унапред и планирају економски опоравак за лето, додајући да мора брже да се делује.

Европски лидери ће на самиту ЕУ 25. фебруара разматрати увођење такозваних ковид пасоша, који би омогућили путовање у иностранство након вакцинације.

Ставови у ЕУ су подељени у погледу те мере, коју су поједине чланице ЕУ, предвођене Грчком, предложиле у јануару. Дипломате сматрају да је мало вероватно да се сада уведу ковид пасоши, из страха да ће путничка права грађана неких земаља бити дискриминисана, преноси Бета.

Постоји забринутост и да би ковид пасоши могли да изазову бес или чак правне радње оних којима је онемогућено путовање из простог разлога што још нису дошли на ред за вакцинацију.

Атина се посебно залагала за увођење ковид пасоша да би страни туристи могли поново да летују у Грчкој и добила је подршку других чланица ЕУ са великим туристичким секторима или оних забринутих због путовања из суседних земаља са вишом стопом заразе. Немачка и Француска су, међутим, и даље против те идеје.

Туризам је од суштинске важности за Грчку, имајући у виду да чини петину њеног бруто-друштвеног производа и броја запослених. Упркос делимичног отварања прошлог лета, ограничења међународног путовања утицала су на смањење БДП-а за 4 одсто, а приходи хотела и других видова смештаја смањени су за две трећине.

Грчки туристички сектор се готово у потпуности ослања на међународни туризам, пошто је домаће становништво премало и још финансијски ограничено после дужничке кризе 2008. да би надокнадило мањи број страних туриста.

Највећи број странаца који летују у Грчкој долази из Немачке. Према подацима Организације за економску сарадњу и развој, у Грчкој је 2018. било 4,4 милиона Немаца, а Британци су били на другом месту.

Теохарис је рекао да се мора брзо постићи договор о плановима за безбедно путовање, јер људи морају сада да знају да ли ће ове године моћи да иду на летовање.

Грчка је у фебруару потписала споразум са Израелом према којем ће вакцинисани људи моћи да путују из једне у другу земљу без обавезног негативног теста на корона вирус.

Теохарис је рекао да су у току преговори о сличном аранжману са Великом Британијом, мада се у тој земљи не издају докази о вакцинацији. Грци добијају дигиталну потврду да су вакцинисани.

Грчки министар је истакао да вакцинација не би била обавезна да би се путовало, него да би само значила да они који су примили вакцину не морају да се тестирају пре уласка у земљу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Мондо / Информер