Србија

ПОЧИЊЕ РЕВОЛУЦИЈА: Фриленсери одбијају ДУЖНИЧКО РОПСТВО, изводе на улицу поштаре, лекаре, привреднике…

Удружење радника на интернету (УРИ), сутра ће организовати састанак својих чланова у Крагујевцу, што је трећи скуп фриленсера у градовима Србије у последњих недељу дана.

Председник УРИ Миран Погачар, уочи тог окупљања, за наш портал каже да је на претходна два састанка (Нови Сад и Ниш) усвојено доста предлога и идеја за наредне акције, као и да су људи једногласни у одбијању предлога Владе да пореска дуговања отплаћују наредних 10 година. Он није искључио ни могућност нових протеста и изласка на улицу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Четворомесечна борба фриленсера у којој траже праведно опорезивање, почетком фебруара резултирала је пропалим преговорима са представницима Владе.

Наиме, Влада Србије предложила је репрограм дуга уз отпис камате и плаћање заосталог пореза током наредних 10 година, што је за фриленсере неприхватљиво, кажу за Нова.рс у Удружењу радника на интернету.

Миран Погачар председник УРИ за наш портал је истакао да фриленсери не пристају на понуђено ’’дужничко ропство’’, додајући да су једногласни у таквој одлуци, као и да на састанцима више и не говоре о тој ’’срамној понуди’’, већ да договарају наредне кораке у својој борби.

Он је рекао да за сада не може да открива конкретне акције које ће реализовати у наредном периоду, али није искључио могућност организовања нових протеста.

’’Знамо да наш проблем није једини у земљи, иако је он нама битан. Свакодневно смо у контакту са другим појединцима и организацијама, солидарни смо са малим привредницима, поштарима, лекарима, еколошким покретима… Планирамо да у некој форми сви заједно изађемо на улицу’’ рекао је Погачар, али није могао да открива превише детаља. Он је поновио да понуђена опција коју су добили од министра финасија, да у наредних 10 година отплаћују пореска дуговања од 2016. више није ствар ’’добре воље’’ или питање да ли неко хоће, или неће да плаћа порез, већ је подвукао да је то ’’једноставно немогуће плаћати’’.

’’Плаћање заосталог пореза упоредо са текућим трошковима наредних 10 година, износило би половину месечне зараде. То је апсолутно неприхватљиво, то нас тера у дужничко ропство, а питање је да ли ће људи у наредних 10 година имати посао којим се баве’’ појасно је Погачар.

Он је рекао да фриленсери не беже од плаћања пореза, али да обрачун и наплата почну од 14. октобра 2020. када је Пореска управа објавила општи јавни позив фриленсерима. Такође, подсетио је и на чињеницу да статус фриленсера још увек није решен по питању пензионог и здравственог осигурања, па УРИ предлаже да се ти доприноси не плаћају док не буду уређени законом.

’’Апсолутно је бесмислено да ви плаћате нешто од чега немате никакве користи. То је наш став и нећемо прећи преко тога’’ подвукао је Погачар.

Док чекају измене Закона о порезу на доходак грађана, који би требало да уреди статус фриленсера, чланови Удружења радника на интернету припремају и своје предлоге за будући Закон о флексибилним облицима рада.

До сада су, каже Погачар, припремили оквирне предлоге за тај закон, али још увек неће излазити са својим идејама, док не разговарају са члановима широм Србије.

Састанци које Удружење организује у оквиру кампање ’’Пут солидарности’’, између осталог предвиђају и глас фриленсера из свих делова земље, па ће на основу добијених предлога, креирати финално решење које ће као удружење понудити за нови Закон о флексибилним облицима рада. Састанак у Крагујевцу биће одржан у суботу 20. јануара, а УРИ најављује наставак кампање и у другим градовима.

Извор: Нова.рс