Србија

Потпуни преокрет! САРАДНИЦИ СЕ ОДРЕКЛИ ВЕЉЕ НЕВОЉЕ! Чланови Беливукове криминалне групе спремни све да признају!

Неколико припадника организоване криминалне групе Вељка Беливука који су ухапшени прошле седмице, нуди сарадњу Тужилаштву за организовани криминал у циљу добијања статуса окривљеног-сведока сарадника.

Још није познато да ли ће ове нагодбе бити постигнуте и са колико особа, а председник Удружења судија и тужилаца Србије Ненад Стефановић за Танјуг објашњава процедуру коју би они морали да прођу ради добијања статуса сарадника тужилаштва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он очекује да поједини припадници Беливукове групе добију овај статус, указујући да се он махом примењује да доказивање тешких кривичних дела, за која се и ова група терети, а међу којма су тешко убиство, отмице, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога…и друга.

Стефановић указује да јавни тужилац при свом избору оваквог сведока из редова припадника организоване криминалне групе пре свега води рачуна о два законом предвиђена услова.

Први је да није лице за које већ постоји основана сумња да је организатор групе, а други је значај исказа баш тог сведока за откривање, доказивање или спречавање других дела исте групе, који претеже над последицама кривичног дела које је он извршио.

„Пре закључења споразума о сведочењу, тужилац ће позвати окривљеног да у року који не може бити дужи од 30 дана, самостално и својеручно, што детаљније, истинито опише све што зна о кривичним делима поводом којих се води поступак, као и о другим тешким кривичним делима“, указује Стефановић, који је и заменик тужиоца у Вишем јавном тужилаштву у Београду.

Споразум са окривљеним-сарадником, како је додаје, мора између осталог да садржи споразум о врсти и мери или распону казне или друге санкције која ће му бити изречена, или о ослобођењу од казне или о обавези јавног тужиоца да одустане од кривичног гоњења окривљеног у случају давања исказа на главном претресу (суђењу).

Са друге стране окривљени сарадник има обавезу да окривљени у потпуности признаје кривично дело, да даје исказ о свему што му је познато о кривичном делу и да ништа не прецути.

Он ће бити упозорен да се не може позивати на погодност ослобођења од дужности сведочења и ослобођења од дужности одговарања на поједина питања.

Први сведок сарадник био Чуме, још двоје у програму заштите сведока

Стефановић указује да би у случају Беливукове групе, уколико до споразума дође о њему одлучивао судија за претходни поступак Посебног одељења за организовани криминал Висег суда у Београду (Специјалног суда).

Након тога би се на тог окривљеног сведока сарадника примениле одредбе Закона о програму заштите сарадника који уређује услове и поступак за пружање заштите и помоћи сведоку сараднику који су услед давања исказа или обавештења значајних за доказивање у кривичном поступку изложени опасности по живот, здравље, физички интегритет, слободу или имовину, напомеуно је Стефановић.

Први сведок сарадник у Србији био је Љубиша Буха Чуме, у просецу који се водио против „земунског клана за убиства, изнуде, отмице и друга тешка кривицна дела.

У том процесу статус сведока сарадника добили су и оптужени – Миладин Сувајџић и Дејан Милемнковић Багзи, који су за разлику од Бухе ушли у прогам заштите сведока.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг