Србија

ПОЗНАТИ ВИРУСОЛОГ ИМА СЈАЈНЕ ВЕСТИ: ДР Јовановић открила кад се живот враћа у нормалу

Вирусолог и чланица Кризног штаба проф. др Тања Јовановић указала је данас да повољнију епидемиолошку ситуацију очекује од средине марта, а стицање колективног имунитета током лета.

– Уз велики оптимизам, мислим да ћемо за месец и по дана моћи да уђемо у нон ковид болнице и да организујемо практичну наставу за студенте. Мислим да ћемо на лето моћи да идемо на годишње одморе – рекла је проф. др Јовановић за телевизију К1.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је навела да је задовољна почетком процеса вакцинације, те истакла да је велики одзив грађана и због тога што им је „доста живота са великим одрицањем“.

Професорка Јовановић је указала да се након друге дозе вакцине, грађанин може сматрати заштићеним од инфекције и додала да је важно да се и током процеса вакцинације носе маске.

– Тачно је да ниједна вакцина не даје стопроцентну заштиту и у том смислу је препоручено да се носе маске док траје процес вакцинације. Ако сте успешно вакцинисани, што можете да одредите тестом који показује колико антитела имате након вакцинације, ви апсолутно не можете да пренесете вирус – навела је проф. др Јовановић.

Упитана о тежим облицима нежељених ефеката на вакцину, професорка Јовановић каже да су грађани најчешће пријављивали црвенило, бол, оток, а било је и неколико случајева који су имали застој у отицању лимфе.

Истакла је да ниједан од пацијената није хоспитализован након вакцинације, као и да нико од њих за сада није развио тешку клиничку слику.

– Информације које смо добили од националног тела које прати нежељене ефекте, указују да немамо ниједну тежу компликацију процеса вакцинације- рекла је проф. др Јовановић.

Указује и да пацијенти који су алергични на пеницилин или на одређене лекове и храну могу да приме вакцину, али да је важно да о алергијама обавесте лекару, како би се пратио поствакцинални ток.

Вирусолог Јовановић наводи да пацијент који има акутну болест, која захтева одговарајући третман и терапију, не би требало да у том временском периоду буде вакцинисан.

Што се тиче деце, каже, нису рађене клиничке студије на тој популацији, али претпоставља да ће вакцине које су тренутно актуелне бити коришћене и за имунизацију деце, додаје, можда у различитој, а можда у истој дози.

Она указује и да је због новог соја важно да носимо маске, као и да је за сада доказано да се актуелни тестови за корону могу користити и за доказивање британске варијанте вируса.

Извор: Танјуг