Србија

ПРЕД НАМА СУ ДВА СЦЕНАРИЈА НАКОН СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Све зависи од…

Седница Кризног штаба за борбу против вируса корона заказана је за среду и на њој ће се разматрати тренутна епидемиолошка ситуација у земљи. Могућа су два сценарија када је реч о мерама за спречавање ширења вируса корона.

Број новозаражених, који је јуче достигао скоро 3.000, не улива оптимизам да ће бити попуштања мера, већ све говори да ће постојеће мере остати на снази, можда чак и бити пооштрене.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све зависи од данашњег пресека и резултата у 15 сати.

Упућени кажу да се најбоља слика епидемиолошке ситуације у земљи види уторком и средом, јер резултати од понедељка буду одраз тестирања током викенда, када се мање људи тестира.

Већи је и број људи у болницама, као и пацијената на респираторима, а расте и број првих прегледа.

Епидемиолог и члан медицинског дела Кризног штаба Бранислав Тиодоровић каже за Танјуг да попуштања мера неће бити, а да су могућа два сценарија – један је да постојеће мере остану на снази, а други је да дође до пооштравања у појединим градовима који предњаче по броју заражених, попут Ариља, Врања, Краљева, па чак и Београда.

„Са великом пажњом чекамо данашње податке. Ове недеље очекујемо повећање броја заражених, јер је прошао инкубациони период од повратка са зимовања“, упозорава Тиодоровић.
Он је навео да се међу члановима Кризног штаба могу чути предлози да се скрати време угоститељских објеката, али да има и оних који су за то да се током викенда угоститељски објекти потпуно затворе.

„То има две стране медаље. Ако затворите угоститељске објекте, млади ће да организују журке ван својих места и стварају се ислови за ширење инфекције. Зато је на првом месту важна ригорозна контрола“, рекао је Тиодоровић.

Напомиње да ће бити анализирана и ситуација у средњим школама и вишим разредима основних, што се тиче заражених међу ученицима, али и професорима.

„Разматраћемо да ли ћемо остати при томе да, уколико се у групи појаве два међусобно повезана случаја, цела група прелази на онлајн или ћемо донети одлуку да у појединим градовима све средње школе и виши разреди основних школа пређу на онлајн“, рекао је он.

Упитан да ли се разговарало о укидању карантина и обавезног ПЦР теста за грађане који се враћају из иностранства, а који су вакцинисани са обе дозе вакцина, Тиодоровић је рекао да је прерано говорити о томе јер још није постигнут колективни имунитет.

Он је навео да је Велика Британија прва по вакцинацији у Европи, али да ту меру нису укинули, јер вакцинисани грађани могу да преносе вирус.

Извор: sputniknews