loading...
Свет

ПРЕДСЕДНИК ОБЈАВИО: “Са ММФ-ом смо завршили”

Анкара — Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да Централна банка те земље поседује девизне резерве у износу од 95 милијарди долара.

Ердоган је говорио на конгресу Странке правде и развоја (АК Парти) у западном турском граду Измиру, а том приликом је критиковао изјаве представника опозиционе Републиканске народне странке (ЦХП), јавља Агенција Анадолија.

Наиме, реаговао је на челника те партије у контексту да Турска треба да се задужи у Међународном монетарном фонду (ММФ).

Турски председник је подсетио како су преузимањем власти преузели и дуг Турске према ММФ-у који је тада износио 23,5 милијарди долара, те како су у мају 2013. тај дуг свели на нулу.

“Ми више немамо дуг према ММФ-у. Говоре нам ‘идите и задужите се код ММФ-а’. Али, то показује њихов карактер. Они говоре како су резерве Централне банке Турске на нули. Чак су ишли и даље, тврдећи да су испод нуле”, казао је Ердоган, те додао: “Када смо дошли Централна банка имала је 27,5 милијарди девизних резерви, а тренутно износе 95 милијарди долара.”

Казао је такође како је у времену док је обављао функцију премијера та цифра износила рекордних 132 милијарде долара. Према његовим речима, то значи да оне поново могу бити и 132, али исто тако и 200 милијарди долара.

 

 

 

 

 

 

Извор: Агенција Анадолија