Србија

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ САОПШТИО СЈАЈНЕ ВЕСТИ: Стиже нова помоћ за грађане!

У новом пакету помоћи државе привреди наћи ће се и помоћ за велика предузећа, као и вероватно још један минималац за туристичке раднике, рекао је председник Александар Вучић, додајући да ће нови пакет помоћи привреди бити представљен наредних дана, у четвртак или петак.

Како је навео, молио је Владу и министра финансија да поред остале помоћи у пакету буду и велика предузећа, осим банака и финансијских инситуција.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Верујем да ће они то и усвојити“, рекао је Вучић.

Како је претходно најављено, микро, мала и средња предузећа добиће три пута по половину минималне зараде што је укупно по 48.000 динара.

Такође, пензионерима ће бити исплаћено по 110 евра, а осталим грађанима по 60.

Укупна помоћ 700 милијарди динара
Подсетимо, укупна помоћ државе привреди и грађанима од почетка кризе изазване пандемијом ковида 19 износи 700 милијарди динара, односно шест милијарди евра. То је око 12,7 одсто нашег бруто домаћег производа.

Први пакет мера био је вредан 5,1 милијарду евра и подразумевао је исплату помоћи у висини три минималне зараде за предузетнике, микро, мала и средња предузећа у приватном сектору, односно субвенције 50 одсто минималне зараде за три месеца великим предузећима, чији запослени су послати на принудни одмор, због смањеног обима пословања или потпуне обуставе рада.

Свим предузетницима, паушалцима, малим предузећима, држава је уплатила три минималне зараде за сваког запосленог, односно нешто више од 90.000 динара или око 750 евра.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс