Србија

ПРЕТУЧЕН СИН НЕНАДА РАШИЋА КОД ГРАЧАНИЦЕ: Партија косовских Срба оптужила Српску листу и наручиоце из Београда

Грачаница — Син политичара Ненада Рашића претучен је данас у Лапљем Селу код Грачанице, по завршетку наставе и изласка из школе, потврдио је Рашић за портал Репортери.

Косовска полиција је саопштила да је привела осам особа у својству осумњичених, од којих је један малолетник, преноси Косово онлајн.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Настављамо с радом на разјашњавању околности и мотива инцидента“, саопштили су из Косовске полиције.

Канцеларија за Косово и Метохију осудила

Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије најоштије је вечерас осудила и изразила дубоку забринутост због физичког напада на Николу Рашића, сина Ненада Рашића.

Канцеларија захтева од припадника косовске полиције да без одлагања и оклевања открију и процесуирају починиоце овог чина насиља.

„Само тако се може обезбедити сигурност за припаднике српског и неалбанског становништва на Косову и Метохији и послати неопходна порука о нултој толеранцији на било који облик насиља“, наводи се у саопштењу Канцеларије.

Додају да тај случај не сме остати само један у низу нерасветљених инцидената на Косову и Метохији, посебно јер се на мети изгредника нашло дете.

„Овај случај је и задатак за међународну заједницу да на делу покаже да је спремна и способна да испуни своју мисију и осигура безбедност на Косову и Метохији, као и простор за миран суживот свих заједница“, истиче се у саопштењу.

Курти осудио напад

Пребијање Николе Рашића, сина лидера Прогресивно демократске партије Ненада Рашића, осудили су амбасадор Уједињеног краљевства на Косову, Николас Абот и лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти.

Me keqardhje të madhe morëm lajmin se sot në Graçanicë, djaloshi 18 vjeçar, Nikolla Rashiq, u rrah brutalisht me armë të…

Posted by Albin Kurti on Понедељак, 22. фебруар 2021.

 

Абот оцењује да су таква дела неприхватљива.

„Вест о нападу на сина Ненада Рашиц́а је одвратна, без обзира на мотив. Ова врста насиља, било физичког или вербалног, неприхватљива је према било коме, али, посебно је шокантно да се то догодило младој особи. Молим косовску полицију да брзо истражи инцидент и пронађе оне који су покренули и учествовали у овом инциденту“, рекао је он.

Курти са своје стране оцењује да се ради о организованом нападу и да су мотиви повезани са његовим оцем, Ненадом Рашићем.

Затражио је да се случај реши што је пре могуће.

„Са великим жаљењем смо примили вест да је данас у Грачаници 18-годишњи дечак Никола Рашић зверски претучен хладним оружјем. Никола је син Ненада Рашића, познатог српског демократског политичара на Косову. Чини се да је овај разбојнички злочин над Николом Рашићем организован и има везе са његовим родитељем који се није потчинио притиску и претњама Србије. Вероватно, пошто нису могли да заплаше Ненада Рашића, претукли су његовог сина Николу“, написао је Курти на фејсбуку.

Он је позвао агенције за спровођење закона да хитно реше овај случај и приведу злочинце пред лице правде.

Напад на сина Ненада Рашића је осудила и Партија косовских Срба која оцењује да је напад наручен из Београда и Српске листе преко изманипулисаних младића српске националности.

Партија косовских Срба захтева најоштрију и најбржу реакцију полицијских и правосудних органа на расветљавању овог злочина и кажњавање починилаца.

Подсећа се да је Оливер Ивановић политички линч платио својим животом, Никола Рашић својим зубима.

Извор: Танјуг