Србија

ПРОТЕСТ У ЛОЗНИЦИ ЗБОГ ДВЕ НЕСРЕЋЕ, УКЉУЧИО СЕ И ВУЧИЋ: Убио жену па побегао, други убио дете, Тужилаштво опструише истрагу

Грађани и породице настрадалог детета и једне жене у две одвојене саобраћајне несреће, које су се десиле на територији Лознице, протестовали су испред Основног јавног тужилаштва у том граду, незадовољни јер сматрају да Тужилаштво опструише истраге у вези са тим случајевима.

Протестују грађани Лознице и околине испред Тужилаштва. Питају да ли тужиоци у том граду кривично гоне окривљене или их својим нечињењем пуштају да се извуку са злоделом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Димитрије Глишић имао је 12 година када га је априла 2017. године, док је возио бицикл, у селу Воћњак, ударио ауто. Иако је 18-годишњи возач имао пробну дозволу и прекорачио брзину, иако је полиција против њега поднела кривичну пријаву, тужилаштво је после истраге, дуге две године, одбацило.

„Нема основе за подизање кривичне пријаве против возача који је убио дете? Прошао је поред знака „деца на путу“, прошао поред зоне школе и убио дете, траг кочења је 29 метара, 29 метара га је возио на хауби и бацио у реку“, каже отац настрадалог дечака Владимир Глишић.

Нема кривичне пријаве, нема ни суђења, а за родитеље дечака ни правде.

„Суђење се никада није десило, нисмо имали коме да се обратимо, нико нас није чуо, немамо никога“, додаје отац.

И поново у селу Воћњак и поново саобраћајна несрећа. Ове године, 28. јануара, погинула је 62-годишња Иванка Мићић. Возач је побегао после несреће. Полиција је прикупљала доказе, тужилаштво их је, према речима окупљених, игнорисало.

Осумњичени, за ког се у граду спекулисало да потиче из имућне породице, блиске владајућој Српској напредној странци, слободно је шетао. Ћерка погинуле, иначе полицајка, такође је протестовала.

„Они су својим нечињењем у мом случају, НН извршиоцу помогли и да прикрије доказе и да утиче на сведоке и све остало“, рекла је ћерка страдале жене Мирјана Мићић.

Ред оних који губе поверење у Тужилаштво у Лозници постајао је све дужи, те делује да су се напрасно тужиоци пробудили из зимског сна.

Тужилаштво „се буди“ пред протест, Вучић обавештава о хапшењу

Вече уочи одржавања протеста у Лозници, Тужилаштво је издало полицији налог за хапшење осумњиченог за изазивање и бекство са места несреће, Ђ. Д. (36). Ћерка погинуле Иванке Мићић за хапшење осумњиченог није сазнала ни од Тужилаштва ни од полиције, већ од председника Србије Александра Вучића, који је о томе обавестио када је позвао телефоном.

Ћерка погинуле жене каже да је, због страха да се случај не заташка, председнику писала још 15. фебруара.

„Ја сам доживела да ми се обратио лично као човек, не као председник“, наводи она.

Председнику Вучићу, и то више пута, за ове четири године писао је и отац погинулог дечака. У међувремену, Тужилаштво је доказе игнорисало, а председник га никада није позвао.

„Да ли сваки родитељ за своје убијено дете мора Вама да се обрати, то је моје питање за председника“, пита се Владимир Глишић.

Сви заједно, и они које је председник звао и које није, вапе за правдом. И чекају. Не позив, већ тужиоца који кривично гони окривљене.

Извор: Н1