Свет

ПУТИН ЗАЛЕДИО ЗАПАД: Балон је пред пуцањем, биће много горе него 2008. године

Гост у емисији „Политикон“ аутора и водитеља Данила Тврдишића на тв „Хелм Kаст“ био је колумниста „Печата“ и новинар Никола Врзић.

Врзић указује да је Путин у свом последњем обраћању светским лидерима у Давосу (које многи називају историјским) упутио поруку да је политика запада усмерена кроз досадашњи економски модел доживела пораз.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је упозорио да је економски балон пред пуцањем, и да следи економска криза много гора од кризе 2008. године.

Социјално раслојавање је достигло размере из 1820. године, а ми крајње фазе неолибералног капитализма сада доживљавамо. Корона је читав тај процес довела до неслућених размера. Као пример тог процеса Врзић указује на званичне податке који говоре да се богатство најбогатијих само у току прошле године повећало за 4000 милијарди долара, а да су запослени у истом периоду изгубили 3700 милијарди долара! Из џепова најсиромашнијих се као никад до сада пуне џепови најбогатијјих.Такав систем је постало немогуће поправљати и зато је он пред колапсом.

Говорећи о „великом ресету“ поводом ковид кризе Врзић се осврнуо на застрашујуће примере одузимања људских права који запад, у име тобожње борбе против ковида 19, запараво уводе у најогољенији тоталитаризам. Скорашњи снимак из Лондона у ком се види како човека у сред бела дана пендрече због неношења маске говори колико се ситуација на западу по овом питању отргла контроли.

У емисији се такође говорило о томе како ће се даље продубљивати криза у САД, о домаћим аутошовинстима,споменику Стефану Немањи.

Извор: helmcast