Србија

Разматраће се промена Закона о безбедности саобраћаја! Због ових ствари саобраћајна полиција би могла да одузима возила! Ево о чему је реч!

У МУП-у озбиљно разматрају да се промени Закон о безбедности саобраћаја, како би саобраћајна полиција могла да одузима возила због насилничке вожње.

Повод за увођење овако драстичних казни могла би да буде поражавајућа статистика према којој је само од 25. до 31. јануара из саобраћаја искључено 38 возача због насилничке вожње и 40 због вожње под дејством дроге.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Озбиљно разматрамо идеју да кажњавамо виновнике насилничке вожње тако што ћемо им одузимати возила. То је можда и једини начин да им коначно станемо на пут. Поред тога, размишљамо и да повећамо казну затвора, новчане казне и број негативних бодова – наводе за у саобраћајној полицији.

Ова идеја, иначе, постоји већ седам година, али до сада није реализована У нацрту измена Закона о безбедности саобраћаја, 2014. године, било је предложено да се возачу са више од два промила алкохола у крви или без положеног возачког испита одузима возило. Идеја је била и да се возило одузима и ако особа у прекршају није власник аутомобила.

Тај предлог предвиђао је да полиција од возача одузима кола најпре привремено, а по правоснажној пресуди и трајно. Одузета возила била би продавана на аукцији, а новац уплаћиван у Фонд за безбедност саобраћаја. Предлог тада није усвојен у парламенту, као ни две године касније када се поново говорило о тој идеји.

Изменама закона 2018. године уведена је казна затвора за насилничку вожњу, па се због тог прекршаја возач кажњава са 30 до 60 дана затвора или радом у јавном интересу од 240 до 360 сати, а у оба случаја мора да плати од 120 до 140 хиљада динара. Поред тога, одузима му се дозвола на најмање девет месеци и добија 15 казнених поена.

Уколико је приликом насилничке вожње проузроковао саобраћајну незгоду, затворска казна је 45 до 60 дана, друштвено користан рад 300 до 360 сати, а новчани део се повећава на 130 до 150 хиљада динара. Тада се дозвола одузима на најмање 10 месеци и добија 17 негативних поена.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс