Регион Србија

Регион на ногама! РУСИЈА ЗВАНИЧНО РЕАГОВАЛА: „Престаните да уцењујете Србе“

Москва — Москва је данас позвала високог представника за Босну и Херцеговину Валентина Инцка да прекине са самовољом која штети нормализацији у земљи.

То је саопштило руско Министарство спољних послова и поручило да је време да се укине спољни протекторат.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи, у балканским медијима увелико се цитира писмо Инцка упућено Скупштини РС са захтевом да у року од три месеца одузму повеље с одликовањима које су додељене Радовану Караџићу, Биљани Плавшић и покојном Момчилу Крајишнику називајући их „осуђеним ратним злочинцима чији су поступци током оружаног сукоба шокирали свет и узроковали незамисливе људске патње“, преноси Спутњик.

„Не улазећи у суштину претензија Инцка, сматрамо да је неопходно да подсетимо да се постављање ултиматума највишем представничком органу Републике Српске не може сматрати прихватљивим ни са правне ни са моралне тачке гледишта“, истиче руско Министарство.

Како се наводи, високи представник није се чак ни консултовао са управним одбором Савета за спровођење мира, који је позван да у таквим случајевима даје представнику политичке препоруке.

Москва сматра да дрско понашање Инцка још једном доводи у питање његову улогу у процесу међуетничког помирења у БиХ.

„Својим поступцима и у тумачењу сопственог мандата он не само да превазилази своја овлашћења, него све више постаје фактор дестабилизације, понаша се потпуно супротно задацима који су му поверени Дејтонским мировним споразумом. Позивамо Инцка да прекине са самовољом која очигледно штети постконфликтној нормализацији у БиХ и уноси додатну напетост у међуетничке односе“, саопштило је руско Министарство.

Такође се наводи да Инцков неумесни демарш поново демонстрира очигледну чињеницу – неуставна институција високог представника у БиХ одавно је изгубила своју „додатну вредност“ за решавање проблема у БиХ и претворила се у правни и политички атавизам.

„Сигурни смо да је дошло време да се коначно укине тај анахрони механизам спољног протектората према сувереној БиХ, и да се сва власт у земљи пренесе на њене државотворне народе и законски изабране органе“, закључује се у саопштењу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг