Србија

Регион на ногама! ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ: „Усташе слале Србе као робове у Норвешку“

Фото: јутјуб

У НОРВЕШКУ је током Другог светског рата било послато више од 4.000 дечака и мушкараца из бивше Југославије, већином Срба, као ропска радна снага, а више од половине је настрадало у камповима, изјавио је норвешки писац и историчар Кнут Фловик Торесен.

Он је у обраћању на конференцији „Јасеновац – балкански Аушвиц“ говорио о „Норвешкој као испостави геноцида над Србима који је починила такозвана Независна Држава Хрватска (НДХ).

– Током другог светског рата више од 4.000 дечака и мушкараца било је послато из бивше Југославије у Норвешку као ропска радна снага. Немачке окупационе снаге желеле су да прошире путеве, пруге и осталу инфраструктуру на северу Норвешке да би осигурале линије снабдевања за северни део источног фронта против Русије – рекао је Торесен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је нагласио да су ови затвореници живели су у веома нехуманим условима и да их је 2.398 је изгубило животе, а да је 82,5 одсто умрлих настрадало је у јесен и зиму 1942-43. године. Торесен је описао да је постојало пет кампова у којима су услови били нарочито окрутни и да су се налазили у северном делу Норвешке. Тим камповима управљао је СС, а командати су били регрутовани из система концентрационих логора.

Поред убистава која су вршили чувари, били су ту глад и болести и веомна оштри климатски услови због којих је стопа умирања била висока. У најсевернијем кампу зиму 1942-43. преживела је само четвртина затвореника – рекао је норвешки историчар.

Он је навео да је у лето 1942. године 900 затвореника стигло из Југославије, а да је од јуна до септембра умрло њих 748.

– 18. јула 1942. године, чувари су убили ватреним оружјем или спалили у баракама 288 затвореника. То је био појединачно највећи масакр у на тлу Норвешке у другом светском рату – напоменуо је Торесен.

Он је додао да је на листама умрлих и оних који су враћени у Југославију после рата 4.050 имена и да су она записана у норвешком државном архиву.

СРБИ СУ ЧИНИЛИ 93 ОДСТО ЗАТВОРЕНИКА КОЈИ СУ ПОСЛАТИ У НОРВЕШКУ

– Прегледом тих листа са именима и местима одакле су затвореници стигли утврдио сам да су Срби чинили 93 одсто затвореника који су послати из Југославије у Норвешку, а преосталих седам одсто били су припадници других народа у бившој Југославији – рекао је историчар.

Торесен је подвукао да је „у прошлости било покушаја да се ове чињенице прикрију, а овај део историје употреби у политичке сврхе“ и да „такви покушаји указују на значај темељног и емпиријског историјског истраживања од стране професионалних историчара“.

Према његовом објашњењу, први разлог због којег су Срби чинили највећи проценат затвореника је што су Срби иницирали највећи устанак и борбу, а други је био политика геноцида коју су над Србима проводиле усташе.

– Нешто више од половине Срба послатих из Југославије били су из Србије. Већина тих људи били су они који су пружали отпор немачким окупационим снагама, људи који су подржавали комунистички покрет отпора и краљевски покрет отпора. Неки од људи из Србије били су таоци или су припадали неким другим категоријама – рекао је у излагању Торесен.

Он је додао да су „већина затвореника који су стигли из такозване НДХ били Срби из Крајине који су били ухапшени само зато што су били Срби“.

ПОРОДИЦЕ СУ ИМ МАСКРИРАЛИ У ЈАСЕНОВЦУ, А ЊИХ ПОСЛАЛИ ДА РАДЕ

– Док су чланове њихових породица масакрирале усташе у Јасеновцу, мушкарци и дечаци од 14 до 60 година за које је процењено да могу да раде били су издвојени и послати као ропска радна снага у Норвешку – описао је норвешки историчар.

Он је рекао да је то била „трговина између немачких окупационих снага и усташког режима“ и да је „за те затворенике Норвешка постала последња испостава геноцида који су починиле усташе“. Указао је на примере села Јабланац у Лици, које су усташе спалиле у ноћи 14. априла 1942. године. Село је спаљено, жене и деца побијени су у Јасеновцу и Старој Градшки, а мушкарци послати у Норвешку. 113 мушкараца из Јабланца су сахрањени у Норвешкој, наводи Торесен.

– 18. априла 1942. усташе су извршиле операцију против српског становништва на Кордуну. Српска села у том подручју су збрисана, а становништво одведено у Јасеновац, где су жене и деца побијени, а многи мушкарци послати у Норвешку. 219 ових српских мушкараца са Кордуна умрло је у Норвешкој – рекао је овај историчар.

Описао је и догађај од 8. маја 1942. када су усташе похапсиле српско становништво из села Јасеновац близу кампа и из оближњих села. 64 српских мушкараца из села Јасеновац сарањени су у Норвешкој.

ПОСЛАТИ ДА УМРУ У ЛОГОРУ САМО ЗАТО ШТО СУ СРПСКИ ДЕЧАЦИ

– Неки од Срба послатих у Норвешку била су деца стара само 14 година. Већина те деце стигла је из Кордуна и Баније, а ухапсиле су их усташе и послале у Јасеновац пре слања у Норвешку. Један од њих био је Миливоје Пајић из Кордуна. Имао је само 14 година када је стигао у Норвешку и преживео је најтеже услове и масакр у (првом) кампу. Миливоје је умро у кампу близу Трондхамја 1944. године – рекао је Торесен. – Питам се да ли ћемо икада поставити спомен-плочу у знак сећања на Миливоја и осталу децу која су послата да умру у концентрационим камповима у Норвешкој само зато што су били српски дечаци?

Он је рекао да је после Другог светског рата и након 1989. прича о овим затвореницима коришћена за промовисање норвешко-југословенских односа да би се подржао мит о југословенском партизанском рату и идеја социјалистичке југословенске државе која је постојала од 1945. до 1991.

– Затвореници су представљани као партизани и Југословени. Наравно, неки од затвореника јесу били партизани и неки су били других националности, а не Срби. Ипак, проглашавањем свих затвореника за партизане, присталице Тита и Југословене нестаје важна историјска чињеница да су већина затвореника били Срби и да су многи српски затвореници послати у Норвешку да умру у оквиру добро организованог геноцида који је водила држава – рекао је Торесен на крају свог излагања.

Конференцију у онлајн форми на „Ју тјубу“ организовало је Удружење Срба у Норвешкој.

 

 

 

 

Извор: Срна