Србија

Ситуација је алармантна у целој земљи! Хитно се огласио Тиодоровић! ПОСТОЈЕ ДВЕ ОПЦИЈЕ ЗА ПООШТРАВАЊЕ МЕРА!

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже за РТС да је епидемијска ситуација у целој земљи неповољна, а у појединим градовима и ванредна. Истиче да постоје две опције када је реч о пооштравању мера

Бранислав Тиодоровић је, говорећи за Дневник РТС-а уочи почетка седнице Кризног штаба, рекао да је епидемијска ситуација ванредна у Београду, Новом Саду, Ариљу, Краљеву.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Врло је јасно, истиче, да опет имамо ситуацију која подсећа на неке претходне две када смо после мирних периода имали тенденцију раста број оболелих и позитивних.

Каже да ће Кризни штаб морати да разговара о пооштравању мера, за шта постоје две опције.

Прва је, наводи епидемиолог, да се донесу мере које се односе на целу државу јер се ове и следеће недеље очекује пораст броја заражених.

Друга је да се у појединим локалним самоуправама донесу посебне мере и постави питање односа локалне самоуправе према овој ситуацији, додаје Тиодоровић.

У сваком случају, напомиње, биће неопходна додатна контрола поштовања мера.

„Ми смо у продуженом трећем таласу“

Члан Кризног штаба додаје да ће се анализирати да ли током викенда долази до ширења заразе.

„Можда у том делу озбиљније скраћење радног времена, а током радне недеље је питање да ли се постиже ефекат, да ли се из кафића и ресторана иде негде“, додаје епидемиолог.

Тиодоровић додаје да нисмо пред четвртим таласом, већ у продуженом трећем таласу, који се, каже, одвијао и после Нове године и Божића.

Најважније је, напомиње, да се поново апелује на појединачну али и колективну одговорност.

Ковид болнице у Батајници и Крушевцу су под притиском, а Тиодоровић додаје да се то преноси и на клиничке центре и болнице.

Када је реч о потпуном преласку на онлајн наставу, члан Кирзног штаба каже да ће о томе бити прецизније речено када се постигне потпуни увид у стање у средњим школама и вишим разредима основних школа.

Говорећи о вакцинацији, Тиодоровић наводи да Србија има изузетан положај у Европи и свету, што треба да се одржи.

„Ако бисмо успели за месец до два да обухватимо што већи број вакцинисаних, и уз природан имунитет, можда да дођемо на колективни имунитет у 60-70 одсто, то би нас довело да до краја пролећа уђемо и мирнији период и током лета да размишљамо о другим стварима“, наводи члан Кризног штаба.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС