Србија

Сјајне вести! НОВИ ПОРАЗ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ КОСОВО: Проф. др Дарко Танасковић саопштио одличне вести за Србију

ПРОФ. др Дарко Танасковић, бивши амбасадор у Унеску казао је да тзв. Косово није поновило свој захтев за пријем у Унеско од 2015. године и да готово не постоје шансе да се то догоди и током 2021.

– Најављивано је из Приштине да би се у спољно-политичкој агенди тзв. Косова могао наћи захтев за пријем у Унеско ове године. Генеарлна конференција Унеско се одржава сваке друге године и заказана је за јесен 2021. године. „Званичници“ са тзв. Косова би већ морали да почну са припремама стварања логистике и лобирањем за захтев за пријем у Унсеско. Међутим, нема таквих информација са тзв. Косова – казао је Танасковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како каже, недавни избори у Приштини и процес формирања власти , који подразумева сукобе међу самим Албаницима на Косову и Метохији у многоме отежавају доношење одлуке о апицирању за чланство у Унсеко.

– Нисам сигуран, заправо, готово да не постоје шансе да тзв. Косово ове године поднесе захтев за пријем у Унсеко. Пре неколико дана званичници из администрације Косова доживели су дипломатски дебакл када су већ рачунали да имају довољно гласова за пријем у Конференцију европских уставних судова. Не верујем да ће улазити у поновни ризик дипломаског краха – казао је Танасковић.

Према његовим речима, одметничке власти на Косову и Метохији су повремено склоне извесном авантуризму као што је то био случај 2017. године, али су одустали јер су њихови покровитељи из света проценили да немају шансе.

– Вратили су писмо са захтевом за чланство у Унсеко, иако су га већ однели на пошту. Чини ми се да ни ове године не би имали превелике шансе за чланство у Унеско све и да поднесу захтев за пријем у ту организацију. Америка је напустила Унеско па би њено лобирање за чланство тзв. Косова у тој организацији били ограниченог капацитета – казао је Танасковић.

Представљена књига „Пусто турско“ Дарка Танасковића

Књига орјенталисте и дипломате Дарка Танасковића „Пусто турско“ представљена је данас у Народном музеју у Београду.

Књигу су објавили Институт за политичко умрежавање заједно са Институтом за европске студије и Информатика АД Београд, а рецензије су написали др Миша Ђурковић, др Саша Гајић и Војислав Лалић.

У студији професора Танасковића сабрани су радови настали након објављивања првог издања књиге „Неосманизам“.

У првом делу налази се неколико научних радова који су настајали поводом обележавања годишњице балканских ратова и Првог светског рата.

Други део књиге чине публицистички текстови који су настајали као реакција на одређене проводе и догађаје повезане са турском спољном или унутрашњом политиком. Све заједно даје преглед унутрашње и спољнополитичке динамике Турске током деценије која је на измаку.

Миша Ђурковић је напоменуо да је књига професора Танасковића веома вредан документ.

– У књизи између осталог препознајемо хронологију промене спољне политике Турске. То се најбоље огледа на примеру односа Русије и Турске. Имали смо прво претњу силом између две земље, наговештавање међусобног увођења санкција, па све до потпуног обрта у само неколико година, када Турска купује наоружање о Русије иако је чланица НАТО. Ту специфичну хронологију догађаја анализира професор Танасковић у својој књизи – казао је Ђурковић.

Према његовим речима, у књизи „Пусто Турско“ налазимо и анализу односа Турске према Балкану.

– Посебно је интересантан део књиге који говори о импресионираности турске администрације реакцијом српских власти на пучу у Инстанбулу. У Турској су били импресионирани симпатијама Из Србије за људе који су под тенковима, сопственим животима бранили суверенитет државе у којој живе – казао је Ђурковић.

Аутор књиге Дарко Танасковић каже да је осетио наслов књиге јер употпуњује његова осећања, знања и искуства о Турској.

– То „Пусто турско“ за мене, са једне стране представља дубоку носталгију за временима која су била људскија, лепша, нормалнија, када се више живело са породицом… Са друге стране је зазирање од пустоши и нечега што је опасно и претеће. Посебно ме чини срећним што ће свако од читалаца на свој начин и доживети и открити „Пусто, турско – казао је Танасковић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг