Србија

СЈАЈНЕ ВЕСТИ! У МАРТУ ПО 135 ЕВРА ЗА СВАКОГ ЗАПОСЛЕНОГ: У априлу и мају стиже још по 270, а после креће и помоћ за грађане! Ево о чему је реч!

Када је реч о великим предузећима, још не постоји одлука о томе хоће ли и њих држава помагати

Нови пакет економских мера вредан је 2,5 милијарди евра, а прве паре на рачуну, већ у марту, добиће предузетници и власници малих и средњих предузећа. Они ће новац добијати и у априлу и у мају, а од маја креће и новчана помоћ за грађане.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сваки предузетник и радник запослен у микро и малим предузећима примиће укупно по 48.000 динара. Држава ће им за сваког радника исплатити три пута по 50 одсто минималне зараде која данас износи око 32.000 динара месечно.

Дакле, већ у марту привредници ће добити по 16.000 (око 135 евра) динара за сваког запосленог, а исти случај биће и у априлу и мају, када ће добити још укупно 32.000 динара (око 270 евра).

Када је реч о великим предузећима, још не постоји одлука о томе хоће ли и њих држава помагати. Раде се анализе, а досадашње су показале да је код великих предузећа 25 њих имало пад већи од 70 одсто, док је код малих предузећа више од 10.000 забележило такав пад.

„Једина недоумица је за велика предузећа, радимо на анализама, колико има предузећа и да ли и њих да укључимо у 50 одсто минималне зараде. Да видимо колико су били угрожени, колико имају пад перформанси, колико запослених имају и да донесемо исправну одлуку има ли смисла и на који начин њима помоћи“, рекао је министар Синиша Мали.

Као и код претходног пакета мера, право на минималац имаће пријављени радници.

Најављена је и такозвана секторска подршка, за делатности које су најпогођеније пандемијом коронавируса, па ће тако превозници добити 600 евра по аутобусу у наредних шест месеци. То је подршка за сектор превозника путника у друмском саобраћају и аутобуских станица, који су најугроженији и циљ је да се они сачувају.

Подршку у виду директне новчане помоћи добиће и сви пунолетни грађани Србије. Већ у другој половини априла моћи ће путем кол центра и сајта трезора Србије да се пријаве за помоћ државе од два пута по 30 евра.

Са пријављивањем ће се кренути у априлу, а начин ће бити исти као и прошле године.

Ко се пријави за првих 30 евра, аутоматски ће добити и других 30 евра. Није потребно два пута се пријављивати. Пензионерима следи и додатних 50 евра. Тај „бонус“ биће исплаћен најстаријима у септембру.

Они неће морати да се пријављују уопште, јер постоји уходан систем са Фондом ПИО око исплата најстаријима.

За помоћ неће морати да се пријављују ни корисници социјалне помоћи, а њих има око 150.000. И за њих постоје подаци и паре ће им бити исплаћене и без пријављивања.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Блиц