Свет

СКАНДАЛ ТРЕСЕ ЗЕМЉУ! Верници напуштају цркву! Ево шта се дешава!

Надбискуп Рајнер Марија Велки је на мети оштрих критика јер отеже са расветљавањем случајева сексуалног злостављања деце у келнској бискупији.

Због тога верници свакодневно напуштају цркву, а буне се и свештеници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тридесет ватрогасних камиона је у петак у зору похитало ка чувеној катедрали у Келну, пише Дојче веле.

Добили су телефонски позив очевица који је тврдио да из симбола града на Рајни излази дим. Након 45 минута потраге, ватрогасци нису нашли ништа. Претпостављају да је човек видео измаглицу око високих торњева катедрале, па помислио да је то дим.

Ова узбуна добро би могла да ослика и стање у којем је Келнска надбискупија. Кардинал Рајнер Марија Велки је на мети критика свештеника и верника јер оклева да се суочи са случајевима сексуалног злостављања. Све су дуже листе чекања у градској управи, где грађани морају да закажу термин како би званично иступили из цркве и престали да плаћају црквени порез.

Тако вероватно најбогатија католичка диоцеза света остаје са све мање верника. Многи у Велкију виде кривца.

„Јединствено у историји“

Већ десет година случајеви сексуалног злостављања прогоне католичку цркву у Немачкој. Кардинал Велки је 2018. наложио једној минхенској канцеларији да изради исцрпан извештај и да не поштеди ниједног од његових свештеника ако су сексуално злостављали децу. Али онда је сам Велки блокирао објављивање извештаја.

Сазнало се да кардинал није пријавио свог пријатеља, једног старог свештеника – сада већ покојног – иако је знао да се овај сумњичи за сексуално злостављање. Своје портпароле Велки смењује као на траци и стално поручује да су злоћудни медији криви што је његова надбискупија приказана у лошем светлу.

Ове седмице се пак десило нешто нечувено, „јединствено у историји надбискупије“, како пише локални лист Штат анцајгер. Наиме, Савет диоцезе – нека врста скупштине која окупља свештенике и католичка удружења – отказала је подршку кардиналу због „неразјашњеног“ односа према случајевима злостављања.

Једнако је сензационално што су, само неколико сати пре те скупштине, две групе свештеника послале отворена писма кардиналу. Више од педесет духовника критикује „неуспело разјашњење случајева злостављања“ што доводи до „атмосфере неповерења“. То потврђује чињеница да све више људи напушта Католичку цркву.

Критикују и други кардинали

Необично је што се и други немачки бискупи не уздржавају од критика због дешавања у Келну. До сада су се држали оне да је свако газда у свом дворишту и да се не петљају у туђе бискупије. Али сада се осећа бојазан да би келнски пожар могао да се прошири по целој Немачкој.

У децембру је тако кардинал Георг Бецинг, председавајући немачке бискупске конференције, говорио о „катастрофалном“ суочавању са скандалима у Келну. Популарни минхенски кардинал Рајнхард Маркс рекао је да је курс његовог колеге Велкија „погубан“ за све.

У петак је у Берлину представљена студија о односу тамошње бискупије према сексуалном злостављању од 1946. до 2020. године. На скоро седам стотина страница ту се може пронаћи свашта – али не и белешке кардинала Велкија о саслушању оптужених за сексуално злостављање. Велки је наиме између 2011. и 2014. био задужен за берлинску бискупију.

„Ту се сударају две слике цркве. Велки се грчевито држи старе слике са митром и бискупским жезлом. Зато је изолован унутар цркве“, каже за DW Кристијан Визнер из покрета „Ми смо црква“. „Ако је веродостојност једне бискупије нарушена, то урушава углед читаве цркве у Немачкој.“

Визнер захтева оно што се све чешће чује из Келна – да се што пре разјасне сексуална злостављања деце. Са тиме се, каже, не сме отезати ни дан више.

 

 

 

 

 

 

Извор: DW