Свет

ШОКАНТНА ПОРУКА АМЕРИЦИ! Ако се не повучете, биће рата!

Кабул — Талибани снажно одбацили могуће одлагање америчких војника из Авганистана, рекао је њихов портпарол у интервјуу за немачку новинску агенцију ДПА.

„Наши борци никада неће пристати на продужење“, изјавио је портпарол талибана Забихула Муџахид.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„НАТО, Америка и све стране дошли су до закључка да ако желе да преброде тренутну кризу, једино добро решење је спровођење потписаног споразума“, додао је.

Почетком 2020. САД су обећале да ће повући своје војнике до 1. маја 2021. Заузврат, милитантни исламисти обвезали су се на мировне преговоре са авганистанском владом.

Први човек НАТО Јенс Столтенберг изјавио је у четвртак да ће чланице Савеза наставити своју мисију у Авганистану до даљњег. „С приближавањем рока 1. маја савезници ће наставити консултације у следећих неколико седмица“ о будућој присутности у Авганистану, рекао је Столтенберг, преноси Јутарњи лист.

Према његовим речима, НАТО-ов циљ остаје да се никад више не допусти да Авганистан постане сигурно уточиште за терористе.

С друге стране, талибани имају другачију реторику“Ако, не дај Боже, споразум буде прекршен, тада ће се, наравно, народ Авганистана бранити… као што је и чинио последњих 20 година“, рекао је Муџахид.

„Ако је дипломатски пут затворен, онда нема другог начина осим рата“, устврдио је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист