Свет

Шокантно! „МОГУЋА ЗАБРАНА ИЗВОЗА ВАКЦИНА ИЗ ЕУ“ Фон дер Лајен прети: Ако компаније не испуне обавезе, бићемо приморани на овај потез!

Урсула фон дер Лајен уверила је лидере ЕУ да ће забранити да вакцине против корона вируса напусте ЕУ ако добављачи попут АстраЗенеке не успеју да доставе договорене количине, јер се суочила са питањима у вези са решавањем несташица.

Говор председнице Европске комисије на виртуелном самиту уследио је када су лидери издали саопштење обећавајући да ће „убрзати давање вакцина“, при чему је само 8% одрасле популације добило дозу у поређењу са 27% у Великој Британији.

Ако компаније не испуне своје уговорне обавезе, али наставе да извозе, комисија ће можда одлучити да повуче потез према извозном режиму – рекла је Фон дер Лајен шефовима држава и влада током приватног састанка, према вишем дипломатском извору кога цитира „Гардијан“.

Прошлог месеца ЕК је извршила хитну шему одобрења како би државама чланицама ЕУ омогућила да блокирају извоз.

Говорећи на конференцији за новинаре након самита у четвртак, Фон дер Лајен је рекла да жели да види „ко куда извози“.

– Била сам врло јасна од самог почетка да ово није усмерено против било које земље, већ је фокусирано на питање: да ли компанија која извози вакцину произведену у Европи поштује уговор у Европској унији? Ако погледамо образац, велику већину извоза врши Фајзер/Бајонтек од око 95%. Остало Модерна. Обоје поштују свој уговор, па је то у реду с нама. У разговору смо са АстраЗенеком, где има простора за побољшање што се тиче испуњења уговора, тако да овде врло добро пратимо шта се догађа – навела је она.

На самиту који је у четвртак вођен, лидери ЕУ су се сложили да треба да се убрза вакцинација, производња вакцина као и да би требало да се уведу такозвани ковид пасоши.

Коментари Урсуле фон дер Лајен уследили су након одбране извршног директора АстраЗенеке, Паскала Сориоа, који је одговорио на оптужбе због кашњења очекиваних 120 милиона доза у овом кварталу.

Посланицима Европског парламента рекао је да је влада Велике Британије у великој мери финансирала развој вакцине Оксфорд / АстраЗенека и да је британска влада купила сто милиона доза.

Сорио је рекао да је „огромна“ вец́ина доза произведених у белгијским и холандским производним погонима „остала у ЕУ“, упркос сумњи комисије да су дозе направљене за државе чланице прешле у Велику Британију.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс