Србија

СПРЕМАЈУ СЕ ВЕЛИКИ ПРОТЕСТИ И РЕВОЛУЦИЈА: Фриленсери бесни поручују власти – ПАЗИТЕ СЕ!

Фото: Фејсбук принтскрин

„Састанак смо завршили пре било каквог договора, и протекао је у размирицама”, рекао је Миран Погачар председник Удружења радника на интернету.

Према његовим речима, предлог Владе је да се донесу измене закона у априлу, где би се повећао износ нормираних трошкова, чиме би се смањила пореска основица на коју се обрачунавају порези и доприноси. То практично значи да ће фриленсери морати да плате порезе и доприносе за пет година уназад, али ће им уместо 20 одсто на укупну зараду, 43 одсто бити признато као нормирани трошкови.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То је апсолутно неприхватљиво. Ја нисам знао како да реагујем када сам чуо тај предлог и почео сам да се смејем. Једноставно, људи немају тај новац. Чак и да све то по закону стоји, а не стоји, доприноси не стоје, што смо и утврдили на састанцима”, каже Погачар.

Описује како је министар финансија упитао шта ће сада да раде као надлежни, а он им поручује да се пазе у наредном периоду.

„Позивам на сву солидарност у борби за праведније друштво у коме држава неће да нас третира као криминалце и да нам отима хлеб из уста, а то покушавају овим предлогом. Неко ко је зарађивао 300 евра сада треба да плати 7.000 евра, а они се хвале како је супер, јер отплата сада може да се развуче на 10 година.”

Како је указала правна саветница Удружења Катарина Павловић, није познато како ће статус фриленсера бити уређен најављиваним законом о флексибилним радним односима.

„Њиме ће бити фриленсерима преписане неке нове обавезе, уз које они треба да плаћају и ове посетојеће. Мислим да ми треба да питамо чланове Удружење, да ли ће они да се сложе с тако нечим”, каже Павловић.

Погачар је позвао све да јавно искажу да ли им је овај предлог прихватљив. Подсетимо, Удружење радника на интернету је рекло да „ако преговори не успеју, дићи ће пола Србије”.

Извор: startit.rs