Свет Србија

Срби у неверици: „ЛАЖУ НАС ВЕЋ 54 ГОДИНЕ“! Нашу земљу чека судбина коју је прорекао Ердоган!

Новинар и политички коментатор Милован Јовановић написао је ауторски текст који преносимо у целости.

„Истину је рекао турски председник Реџеп Тајип Ердоган септембра 2017. на Глобалном пословном форуму Блумберг да Европа лаже Турску већ 54 године да ће постати њен део.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ЕУ је у основи хришћанска заједница, а уласком Турске, која броји више од 80 милиона становника, ислам би постао доминантна религија у Европи. Управо због тога Турска никада неће постати чланица ЕУ, сто је било јасно још онда када је Роберт Шуман, бивши француски шеф дипломатије и један од оснивача ЕУ, казао: „Демократија ће бити хришћанска или је неће бити. Антихришћанска демократија биће карикатура која ће потонути у тиранији или анархији.“

Пример Турске лако би могао да се преслика и на наш простор. Обећање из Солуна 2003. да ће све државе западног Балкана постати део ЕУ остало је неиспуњено до дан-данас. Француски председник Емануел Макрон јасно је ставио до знања 2017. године да ЕУ неће примати нове чланице све док се сама не реформише.

Најблаже речено, европска перспектива балканске шесторке веома је магловита. Суманута одлука лидера ЕУ да земље западног Балкана скину с листе приоритета омогућила је Русији, Турској и Кини да знатно повећају свој утицај на овом простору. Бриселски званичници још увек нису свесни чињенице да Европа никада неће бити целовита, јака и безбедна све док цео Балкан не буде укључен у главне европске токове.

Криза европског јединства, тензије и разлике између старих и нових чланица, одлучивање консензусом, економска криза, тероризам, корупција, криминал, мигрантска криза, немогућност усклађивања заједничке спољне и безбедносне политике, популизам и брегзит проблеми су с којима се Европа последњих петнаест година неуспешно бори.

Упркос свему томе ЕУ се неће распасти, нити ће пропасти. Најважнији мировни пројекат после Другог светског рата коначно мора да се реорганизује, а тај процес ће потрајати.

Најаве европских званичника да ће се земље западног Балкана придружити ЕУ до 2025. нису ништа друго него бестидне лажи, којих су грађани ових простора сити.

У међувремену правила игре за приступање Унији су се променила. Стари принцип да је спровођење и завршетак реформи сигуран пут који води ка чланству више не важи. Нова методологија преговарања за приступање је толико компликована и комплексна да представља још једну обману у низу. Сасвим је јасно да, и када би се у потпуности нова методологија примењивала онако како захтева Брисел, ниједна од земаља се не би приближила ЕУ у наредних 20 година. Ако би којим чудом и успеле да испуне предвиђене услове, те државе би постале Јапан на тлу Европе. У том случају чланство у ЕУ више им не би ни било важно.“

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс