Србија

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ! Познати метеоролог најавио ледени талас – снег, олујни ветар, температуре испод нуле

ОД сутра нас очекује време у складу са календаром, а захлађење и “минус“ биће далеки од сценарија из фебруара 2012. године, тако да ће предстојеће захлађење личити на претходно током јануара, тј. биће хладно, али не и екстремно хладно, каже метеоролог Ђорђе Ђурић.

– Пред нама је једно потпуно уобичајено захлађење за ово доба године. Проблем је само нагли пад температуре, јер смо ових дана имали вредности око и преко 15°Ц, у Подрињу и до 22°Ц, а у петак и за викенд температуре ће бити у “минису“, па се та нагла промена може неповољно одразити на све нас, а нарочито на људе са хроничним болестима, због чега се препоручује опрез – истиче он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Србији још данас веома топло за ово доба године. Са југа нам и даље струји веома топла ваздушна маса са Медитерана и са севера Африке, па ће температуре бити и до 18°Ц, али уз доста облачности. На северу Србије и у Београду очекује се киша. Максимална температура у Београду до 15°Ц, а на северу Војводине биће знатно хладније због прилива хладније ваздушне масе са севера, па ће максимална темпертаура бити око 5°Ц.

Заједно са топлим ваздухом са југа, у склопу јужног струијања и даље пристижу честице песка из Сахаре, тако да се и данас у пределима са кишом очекује киша са честицама пустинсјког песка из Сахаре.

– У ноћи између среде и четврка центар циклона прећи ће са севера Јадрана преко Панонске низије и премештаће се даље на исток преко Карпата ка истоку Европе. Управо ће овај циклон након што је нашем подручју донео веома топлу ваздушну масу са југа, у свом задњем делу од сутра омогућити продор веома хладне ваздушне масе, која већ данима условљава екстремно ниске темперетуре од севера Франуске и југа Енглеске преко земаља Бенелукса и централне Европе до Скандинавије, истока и североистока Европе – објашњава Ђурић.

У Србији у четвртак јако захлађење. Биће облачно са кишом, на северу и на планинама са снегом. Дуваће јак, на ударе и олујни северозападни ветар. Киша ће током дана и до вечери и у осталим пределима Србије прећи у суснежицу и влажан снег.

Дуваће јак, на ударе и олујни северозападни ветар. Максимална температура очекује се у току јутра и преподнева и биће од -1°Ц на северозападу Србије до 12°Ц на југоистоку Србије, током дана и у осталим пределима у осетнијем паду.

У току вечери на северозападу престанак падавина и делимично разведравање.

– У Београду у четвртак јако захлађење са кишом, која ће током дана уз даљи пад температуре врло брзо прећи у суснежицу и влажан снег. Дуваће јак, на ударе и олујни северозападни ветар. Максимална температура очекује се у току јутра и биће 7°Ц. Током дана температура у паду на око 0°Ц. У току вечери и ноћи престанак падавина и делимично разведравање – каже метеоролог.

У петак, викенд и почетком следеће седмице ледени дани, уз температуре испод 0°Ц, само ће на северу и истоку у недељу и понедељак температуре бити нешто изнад 0°Ц.

У петак у већини предела суво, само још понегде са слабим снегом. У суботу суво са сунчаним интервалима, а снег се очекује само на југу Србије. У недељу и у понедељак на северу и истоку Србије суво са сунчаним интервалима, а у осталим пределима облачно, повремено са снегом, нарочито у јужним и централним пределима Србије. Дуваће појачан северни ветар.

У Београду наредних дана ледени дани, уз температуре до 0°Ц, само ће у недељу бити до 1°Ц. Очекује се углавном суво са сунчаним интервалима, уз појачан северни ветар.

 

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс