Србија

Стигло упозорење! ВРАЋА НАМ СЕ ЛЕДЕНИ ТАЛАС! Температурни шок озбиљна ПРЕТЊА за ову групу људи!

Сулуде временске осцилације утичу на хроничне болеснике, али и на здраве особе, а лекари истичу да могу довести и до великих промена расположења.

Након правих пролећних дана усред зиме, кад је температура ишла и до 20 степени, већ у петак се враћа ледени талас, па тако у наредних десетак дана највиша дневна температура неће прелазити -3 степена! Ове сулуде временске осцилације, које се дешавају у кратком периоду, утицаће неповољно на хроничне болеснике, старе и децу, а стручњаци кажу да су под посебним ризиком они који имају проблема са кардиоваскуларним болестима, јер сужење крвних судова може довести до инфаркта срца и мозга.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наш организам има потребу да сачува топлоту, па се крвни судови скупљају како би то омогућили. То доводи до раста крвног притиска. Сужење крвних судова представља и претњу за инфаркт срца и инфаркт мозга – каже примаријус опште праксе др Бисерка Обрадовић и додаје да је примећено у пракси да је управо током временских осцилација чешће долазило до срчаних и можданих удара, те се хроничним болесницима саветује да редовно узимају своју терапију, контролишу крвни притисак, избаце никотин и да се не лече сами.

На временске промене осетљиви су, додаје, и деца и стари због хормонског система, који је махом у дисбалансу.

– Проблеме имају и они који имају болести плућа – астматичари и хронични опструктивци, код којих због веће количине влаге чешће долази до напада. Поред тога, наш организам је највећим делом састављен од воде, па течност, када је напољу нижи притисак, врши притисак на ћелијску опну, што може изазвати већи бол у зглобовима и мишићима.

Промене времена утичу и на психичко здравље, па се многи, каже психијатар др Ивица Младеновић, жале на главобољу, променљиво расположење, осећај малаксалости, слабост, пад мотивације, безвољност:

– Организам је комплексна целина и великим делом је састављен од воде која се расподељује и у односу на атмосферски притисак, влажност и друге факторе. Мали нам је маневарски простор, посебно јер смо цивилизација незрелих људи, али савет је да увек радимо на себи, јер што је особа зрелија, има шири спектар активности које може применити у оваквим ситуацијама. Треба се бавити активностима које причињавају задовољство.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/ Srbijadanas.com