Русија

СТИЖУ ПРЕТЊЕ! Русија спремна да прекине односе са Европском унијом – ако Брисел то жели! Ево шта следи!

Русија је спремна да прекине односе са Европском унијом, али ако се то догоди, то ће бити избор Брисела, а не Москве, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Већ година, деценија, наша позиција је била искрена, отворена, транспарентна и, по мом мишљењу, веома јасна – ми смо за сарадњу. Постоји само један детаљ: не би било лоше да та позиција буде равноправна, обострано корисна и са међусобним поштовањем. На основу чега? На основу међународног права, Повеље Уједињених нација“, прокоментарисала је Захарова, на Јутјуб каналу „Антоними“, изјаву министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова о спремности Русије да прекине односе са ЕУ.

Она је нагласила, да је Русија увек више волела да развија сарадњу и никада није тежила да прекине везе са Европском унијом.

„Реч ‘спреман’ има два значења. Спремни смо да ми то иницирамо, томе тежимо? Не, томе никада нисмо тежили и то смо из године у годину потврђивали на свим нивоима. Да ли смо спремни, ако Европска унија предложи, јер о томе говори скоро свакодневно? Спремни смо, ако је то њихов избор, али то није наш избор“, додала је Захарова.

Прошле недеље је Сергеј Лавров изјавио, да је Москва спремна да прекине односе са ЕУ, у случају да Брисел уведе санкције, које стварају ризике за осетљива подручја привреде.

Касније је портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао, да су изјаву Лаврова погрешно интерпретирали, јер Русија неће бити иницијатор прекида односа, она жели да развија односе са ЕУ. Министарство спољних послова објаснило је речи Лаврова на сличан начин. У Европској унији су одбили да коментаришу ову изјаву, напомињући да су речи шефа руског Министарства спољних послова и објашњења Кремља „узети у обзир“.

Лавров је истовремено напоменуо да Русија нема проблема у односима са већином европских земаља.

Подсетимо, прошле недеље је ЕУ објавио да постоји могућност за увођење нових санкција према Русији. То се догодило после посете шефа европске дипломатије Жозепа Бореља Москви, по чијем мишљењу Русија „није оправдала очекивања“ и „није постала модерна демократска земља“.

 

Извор: rs.sputniknews.com