Свет

СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ! Британски стручњак: Овај нови сој коронавируса ће појести све остале и заразити све! Ево шта нас чека!

Лондон — Британска експерткиња Шерон Пикок сматра да ће нови сој коронавируса, који је први пут пронађен у Кенту, постати доминантни сој вируса у свету.

Према његовим речима, за сада су се све вакцине регистроване у земљи показале ефикасне против њега, преноси ББЦ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Професорка Шерон Пикок потврдила је за ББЦ да је нови сој захватио Велику Британију, а да ће се по свој прилици проширити на цео свет и да је до сада потврђен у више од 50 земаља.

Шерон Пикок, која је директорка конзорцијума „Цовид-19 Геномицс УК“, који представља систем здравствених тела и лабораторија за јавно здравље који тренутно анализира скоро 30 000 позитивних тестова дневно, сматра да је највећи проблем са овом мутацијом њено брзо ширење.

Она је рекла да се чини да вакцине одобрене за употребу у Великој Британији добро делују против постојећих верзија вируса у земљи и да је нормално да вирус мутира, а да је само врло мали број тих мутација имао посебне карактеристике, што вирус може учинити више преносивим, имуним на вакцине или потенцијално изазивачем озбиљније болести.

„Рекла бих да се то ретко догађа, али морамо на то да пазимо“, рекла је британска научница за ББЦ.

ББЦ наводи да ова изјава долази као додатна потврда препоруке Светске здравствене организације за употребу вакцине Оксфорда и Астразенеке чак и у земљама које се боре против нових варијанти коронавируса.

Први подаци са испитивања у Јужној Африци показали су да вакцина Астразенеке код тамо доминантног соја нуди минималну заштиту против благих и умерено тешких болести код младих људи, али Кетрин О’Брајен, директорка СЗО за имунизацију, тврди да је јужноафричка студија неуспешна и да је вероватно да ће вакцина и даље спречавати тешке болести, што су очекивања и научника са Оксфорда, преноси ББЦ.

Ту тезу потврђује и научник Кристијан Рамадан, професор молекуларне медицине на Универзитету Оксфорд, који је изјавио да се нови сој коронавируса у Британији појавио у децембру прошле године и да је последњих месец дана постао доминантан.

Њиме је, каже, заражено више од 50 посто оболелих. „Откривено је и да тај британски сој има мутацију која је дошла из јужноафричког соја. Сада имамо нови британски суперсој, с јужноафричком мутацијом, који може избећи имунолошки одговор људи који су преболели вирус, а и оних који тек треба да буду вакцинисани и стекну имунитет“, рекао је Рамадан за хрватски Јавни сервис ХРТ.

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг