Свет

СВЕТ НА НОГАМА! Бил Гејтс открио: Ово нам је потребно да се спречи нова катастрофа!

Да бисмо спречили да нас задесе муке које су нас снашле протекле године, приправност на пандемију треба да схватимо једнако као спремност на рат

Бил Гејтс, оснивач компаније „Мајкрософт“ и Фондације „Бил и Мелинда Гејтс“, у овогодишњој поруци јавности на свом блогу „GatesNotes“ пише да нас је пандемија ковида-19 научила да више не смемо себи да приуштимо лежерност и дозволимо да нас следећа пандемија дочека неспремне. Опасност од неке нове пандемије стално ће нам лебдети над главом уколико на предузмемо одговарајуће мере.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да бисмо спречили да нас задесе муке које су нас снашле протекле године, приправност на пандемију треба да схватимо једнако као спремност на рат.

Улагање у истраживање и развој

Свет мора да улаже двоструко више у истраживање и развој и организације као што је Коалиција за иновације за спремност на епидемију (ЦЕПИ) које су дале немерљив допринос у борби против ковида-19. Осим тога, неопходно је изградити потпуно нове могућности, сматра Бил Гејтс.

Он истиче да ће за спречавање следеће пандемије бити потребно улагати десетине милијарди долара годишње, што је велики новац, при чему треба имати на уму да је пандемија ковида-19 проузроковала трошкове који се на глобалном нивоу процењују на око 28 билиона.

– Свет мора да потроши милијарде да би уштедео билионе и спречио милионе мртвих – упозорава Бил Гејтс и додаје да највећи део инвестиција мора потећи од богатих држава.

За почетак, владе морају да наставе да инвестирају у научна средства која нас спасавају у актуелној пандемији, чак и када ковид-19 буде за нама, јер ће нам нова достигнућа пружити ослонац следећи пут када се појави нова зараза, упозорава Гејтс. С тим у вези, нада се да ћемо до тада већ имати тзв. мега дијагностичке платформе, које ће омогућити да се сваке недеље тестира и до 20 одсто глобалног становништва.

Он је такође уверен да ће до тада и лечење бити значајно унапређено, а као једно од терапеутских средстава против ковида-19 које највише обећава наводи моноклонска антитела. Она могу да се примене за лечење неограниченог броја болести, али је њихова лоша страна у томе што је потребно много времена за развој и производњу.

– Вероватно ће бити потребно још пет година усавршавања технологије пре него што будемо могли брзо да је произведемо у великим количинама – пише Гејтс.

У наредних пет година очекује велики напредак и у развоју вакцина – делом захваљујући иРНК вакцинама против ковида-19. Реч је о новој врсти вакцина која даје упутства и учи тело да се брани од патогена.

Осим што је уверен да ћемо остварити велики напредак у откривању патогена и развоју моноклонских антитела, Гејтс очекује да ће се и иРНК вакцине брже развијати, лакше производити у већим количинама и да ће бити погодније за складиштење током 5-10 година.

– То би био огроман напредак, како што се тиче будућих пандемија, тако и других здравствени изазова. Вакцине типа иРНК обећавају и када су у питању болести као што су ХИВ, туберкулоза и маларија. Напредак у области истраживања и развоја као последица ковида-19 допринеће да једнога дана имамо средства која су нам неопходна да најзад станемо на пут тим смртоносним болестима – пише Гејтс.

Глобални систем за упозоравање

На крају, важно је открити епидемију чим се појави и ма где да се појави. За то ће бити потребан глобални систем упозоравања, какав данас не постоји. Кичма тог система било би тестирање. Ако се негде појави неки веома заразан или сасвим нови патоген, на снагу би ступила група стручњака за инфективне болести за прво реаговање.

– Замислите их као неку врсту пандемијске ватрогасне јединице, групу потпуно обучених стручњака спремних да реагују на могућу кризу чим се открије…. Мислим да нам је потребно око 3.000 таквих стручњака за хитно реаговање на глобалном нивоу – пише Гејтс.

Да бисмо научили како да што ефикасније користимо ове људе, неопходно је да се широм света раде симулације које ће нам омогућити да вежбамо, анализирамо и унапређујемо начине реаговања на епидемије, сматра он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Блиц.рс