Србија

Ударна вест! КРИЗНИ ШТАБ ТРАЖИ ОШТРИЈЕ МЕРЕ! Ситуација је лоша: ЕВО КОМЕ ПРЕТИ ПОТПУНО ЗАТВАРАЊЕ!

Ако број новозаражених настави да расте, медицински део Кризног штаба тражиће следеће седмице да се епидемиолошке мере затегну.

Како сазнају „Новости“ конкретан предлог биће да се привремено потпуно затворе угоститељски објекти, укључујући и оне у хотелима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако, и са порастом броја оболелих, имамо готово четири пута мање позитивних на вирус корона него у најтежим данима овог таласа, по процени медицинског дела Кризног штаба епидемиолошка ситуација није добра, и „иде“ ка погоршању. То је оцена на основу два критеријума – пораста броја заражених, и оног још важнијег – великог броја хоспитализованих.

Далеко смо од добре ситуације

У интерној комуникацији чланови Кризног штаба, ових дана највише анализирају путеве ширења заразе, а закључак је да су „жаришта“ пуни хотели у зимским центрима и угоститељски објекти генерално, који углавном поштују радно време, али не и противепидемијске мере, нарочито не ону која се односи на дозвољени број особа према квадратури.

– Изричито смо рекли да не дозвољавамо да се у претећој епидемиолошкој ситуацији било шта од мера попушта – каже за „Новости“ професор др Мијомир Пелемиш, инфектолог и члан Кризног штаба.

И др Срђа Јанковић, имунолог и члан Кризног штаба сматра да смо још далеко од прага који би спречио ширење вируса кроз заједницу, и да засада нема услова да се ублаже мере.

– Грађани не треба да се опуштају, јер и у другим градовима може доћи до сценарија као у Врању – каже Јанковић.

– Кључно је да се спрече окупљања тамо где вируса има много, и окупљања која нису неопходна.

Иако је план био да се настави са искључивањем болница из ковид-система, са готово 4.000 хоспитализованих због ковида, за то је мало могућности. На састанку директора болница са министром здравља Златибором Лончаром, према сазнањима „Новости“, данас ће се разговарати о плану која од болница које су изашле из ковид-режима да буде у највећој приправности да се у њега врати.

Тињајућа епидемија

Очекивало се да ће постеље попуњене оболелима од ковида брже да се ослобађају. Ми смо, рецимо, 11. јануара имали 2.099 нових случајева заразе, и 5.602 хоспитализованих, а 9. фебруара – 2.088 заражених и 3.810 хоспитализованих. То је резултат „тињајуће“ епидемије, која сада прети да се понови разбукти, што због опуштања на зимовању или после вакцинације, што због новог, „британског“ соја вируса у циркулацији.

Да чињеница да имамо само осам потврђених случајева „британског“ соја, не одсликава реалност, „Новостима“ је јуче потврдило више епидемиолога. Сви су уверени да је овај вирус много присутнији, али да само због лабораторијске процедуре изолације, за то нема више званичних потврда.

– За све који се придржавају мера ништа не значи колико је случајева новог соја регистровано, али је проблем код њега што се много брже преноси него основни типови – каже др Јанковић.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс