Србија

Ударна вест! КРИЗНИ ШТАБ ЗАСЕДА ДАНАС: Ево које мере ће бити предложене!

СЕДНИЦА Кризног штаба Владе Србије за борбу против корона вируса биће одржана данас у 10 у Палати Србија на којој ће се најпре разматрати актуелна епидемијска ситуација.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је уочи седнице да ће у име Града, београдских привредника и Привредне коморе Србије (ПКС), предложити да се радно време угоститељима продужи до 22 сата, као и да им се дозволи да емитују музику и после 17 сати, до времена дозвољеног за рад објеката.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође, предложиће и да се дозволи да у затвореним објектима буде присутно више од 30 људи, под условом да је обезбеђен простор од четири квадратна метра по једној особи. Весић је то најавио на Фејсбуку у понедељак после састанка са представницима београдских компанија које послују у сектору услуга. Реч је о компанијама које, каже, само у Београду запошљавају 40.000 људи.

Састанку су присуствовали и представници ПКС. Весић је навео и да је на састанку договорено да представници београдских организатора концерата, конгреса и других јавних догађаја, заједно са Градским заводом за јавно здравље, припреме мере које би омогућиле да се од марта ове године почне са организовањем мањих скупова, конгреса, свадби и концерата како би се друштвени живот града што пре успоставио.

Министарка културе за повећеање публике у театрима и биоскопима

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић, најавила је да ће данас на седници Кризног штаба предложити повећање броја посетилаца у биоскопима и позориштима.

– Садржаји из културе су померени у вечерње сате. Предложићу сутра на новој седници Кризног штаба да се омогући веће присуство публике у позориштима и биоскопима, јер је велики број запослених у култури у процесу вакцинације, а у тој групи су и сценски уметници који у позориштима стварају садржај – казала је Гојковић у понедељак на онлајн конференције за медије.

Нагласила је да су животи људи најважнији и сврставање запослених у култури на приоритетну листу пријављених за вакцинисање против корона вируса сматра највећим успехом Министарства културе и информисања од када га води.

Гојковић је напоменула да је култура у читавом свету међу најугроженијим областима за време пандемије и да је било важно да министар културе и информисања уђе у Кризни штаб.

Министарка је казала да је, у сарадњи са релеватним синдикатима, успела да коригује колективне уговоре и на тај начин обезбеди запосленима у установама културе цео износ зараде, без обзира на пандемијске последице и њихова боловања.

– То је створило сигурност људима који доприносе стварању садржаја из културе. Имали смо мало времена да предложимо корекцију буџета Министарства културе и информисања са оних 0, 78 посто на 0,97 посто. Сматрам да је то важан помак – казала је Гојковић.

Подсетимо, проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан штаба рекао је јуче да један од разлога који говори да не би требало попуштати мере и то што се повећава број првих прегледа у ковид амбулантама, као и да лепо време услед којег су се многи опустили може довести до благог повећања броја оболелих.

– Расте нам број првих прегледа у ковид амбулантама, и још се јављају породичне инфекције. Има целих заражених породица. Услед овог лепог времена је дошло до већег опуштања у смислу да нису поштовали сви све мере – најмање један и по, два метра раздаљине напољу и ношење маске и дезинфекција руку у затвореном простору. То нам може дати вероватно благи пораст или одржавање ситуације на овом садашњем нивоу – казао је проф. д Тиодоровић и додао да се и даље види да ковид болнице имају велики број пацијената.

Подсетимо, на последњој седници 29. јануара Кризни штаб је одлучио да до даљег не попушта епидемиолошке мере. Мере које су тренутно на снази подразумевају да је радно време угоститељских објеката и тржних центара до 20 сати.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг