Србија

Ударна вест! ЗАТВОРИТИ СВЕ НА 5 ДАНА ИЛИ НАРЕДНА 2 ВИКЕНДА: Ово је Конов најновији предлог

Седница Кризног штаба за борбу против вируса корона завршена је нешто је после 9 часова, а како Курир сазнаје, није донета ниједна нова одлука.

– Разматрано је да се затворе за викенд сви ресторани у ски центрима. Међутим, све остаје као до сада и то до петка када ће бити нова седница Кризног штаба. У петак ће бити на разматрању и предлог да тржни центри за викенд раде до 16 сати – сазање Курир од медицинског дела Кризног штаба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иначе, доктор Предраг Кон на почетку седнице Кризног штаба одустао је од идеје о скраћењу радног времена на 18 сати и предложио да ништа не ради наредна два викенда. Потом је уследила расправа о предложеним мерама, Курир сазнаје од медицинског дела Кризног штаба.

– На следећем састанку у петак ће се расправљати о моделима реаговања у току викенда и о томе ће се донети одлука. Јасно је процењена епидемиолошка ситуација да се даље погоршава и зато неопходно максимално појачати контролу. Иако је била појачана у последње време, треба наставити с контролом. Појачаће се и надзор над оболевањем у школама. Немамо засад податке који указују на велики ризик, а то је битно јер су искуства из других земаља таква да се преношење у школама дешавало зато ће надзор бити појачан – рекао је Кон након седнице.

Он је подсетио да свака школа има могућност да, ако се у једној групи појаве два случаја заразе, цела група прелази на онлајн наставу, односно то је у надлежности сваке школе и локалног завода на терену.

– Разговарало се о школама, пооштрава се надзор. Немамо довољно података да се централно прелази на онлајн наставу. Било је и тих предлога, али је званична одлука само да се појача надзор.

Како каже, на седници је било различитих ставова али су се усагласили да се преко викенда морају предузети неке мере и остављено да се припреми предлог који би у петак могао бити усвојен за понашање преко викенда.

– Мере ће се односити на сва места где постоје жаришта и могућности преноса, али то није данас дефинисано. Данас је јасно дефинисано да су посебно значајна места скијалишта, зимовалишта одакле нам се враћају са доказаним инфекцијама и онда се то преноси – каже Кон и додаје да је било расправе и о кафићима и ресторанима у Београду, али да ће се о томе више расправљати на седници у петак.

– Сат, два не решава питање, главно је питање поштовање мера, а најважније је да се даље спроводи вакцинација. То ће дати резултате без обзира на ситуацију коју тренутно имамо. Повећање вакцинисаности најважније у овом тренутку – наглашава епидемиолог.

Кон каже и да је вирус масовно у циркулацији, може бити асимптоматских случајева оболевања када особа дође да прими вакцину, а тек након тога се појаве симптоми заразе.

– С друге стране, може накнадно после прве дозе да се инфицира. Утисак је да су такви случајеви углавном благи.

Кон је објаснио и шта подразумева скраћење радног времена.

– Подразумева и радно време током викенда. Једино о томе може и бити говора, али првенствено се односи на зимовалиштима. Није одлучено да ће бити скраћења са 20 на 18 часова током недеље – наглашава Кон после седнице Крризног штаба и понавља да је важније спроводити оштру контролу.

Кон је, после седнице Кризног штаба, подсетио да колективни имунитет увек зауставља пандемију и епидемију.

– То ће се десити и овог пута. Када зависи од брзине којом будемо спровели имунизацију. Ако чекамо природним путем да се то догоди, то ће потрајати. Без имунизације није могуће победити пандемију и онај ко се премишљао, време је да се одлучи да се вакцинише – истакао је Кон.

Он је рекао да су веома оптимистичне прогнозе да до лета имамо колективни имунитет, али указује и да то није немогуће. Епидемиолог каже да ћемо моћи да одахнемо онда када присутност вируса спустимо на троцифрене бројке, а до тада смо у неповољној и несигурној ситуацији.

Упућени кажу да се најбоља слика епидемиолошке ситуације у земљи види уторком и средом, јер резултати од понедељка буду одраз тестирања током викенда, када се мање људи тестира.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс

Ознаке