Србија

Ударна вест! ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА! Ево шта се одлучили!

СЕДНИЦА Кризног штаба за борбу против вируса корона, на којој ће се разматрати актуелна епидемиолошка ситуација у земљи је завршена.

Како је рекао епидемиолог Предраг Кон, епидемиолошка ситуација се погоршава, и зато је неопходно максимално појачати контролу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Појачаће се и надзор над оволевањем у школама, за сада немамо податке који би указивали на велики ризик- навео је Кон.

– Дошли смо до става да се преко викенда мора предузети нешто, у петак би могао бити изнет предлог.

– У петак ће се знати које мере ће бити уведене за викенд – појаснио је Кон.

Како је истакао, најважније од свега је да се настави вакцинација, јер ће она дати резултате, без обзира на тренутну ситацију.

У последњих неколико дана расте број новозаражених, расте број пацијената на болничком лечењу, на респираторима, а више је и првих прегледа у ковид амбулантама домова здравља.

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. Бранислав Тиодоровић рекао је за Тањуг да попуштања мера неће бити и да су данас могућа два сценарија.

Један је да постојеће мере остану на снази уз пооштрену контролу, а други је да дође до пооштравања мера у појединим градовима који предњаче по броју заражених, попут Ариља, Врања, Краљева, па чак и Београда.

Он је навео да се међу члановима медицинског дела Кризног штаба могу чути предлози да се скрати време угоститељских објеката, али да има и оних који су за то да се током викенда угоститељски објекти потпуно затворе.

– То има две стране медаље. Ако затворите угоститељске објекте, млади ће да организују журке ван својих места и стварају се ислови за ширење инфекције. Зато је на првом месту важна ригорозна контрола – рекао је Тиодоровић.

Напомиње да ће бити анализирана и ситуација у средњим школама и вишим разредима основних, што се тиче заражених међу ученицима, али и професорима.

– Разматраћемо да ли ћемо остати при томе да, уколико се у групи појаве два међусобно повезана случаја, цела група прелази на онлајн или ћемо донети одлуку да у појединим градовима све средње школе и виши разреди основних школа пређу на онлајн – рекао је он.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић противи се скраћењу радног времена угоститељских објеката јер, како каже, не зависи докле ће локали да раде већ да ли се поштују мере.

Он је указао да ће велики број људи који раде у угоститељском сектору остати без посла јер ће радити само једна смена.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг