Свет

УДАРНО! ВОЈСКА ПРЕУЗЕЛА ВЛАСТ: Ухапшени високи владини функционери, проглашено ванредно стање!

Војска Мјанмара прогласила је рано јутрос ванредно стање, преузела власт у држави и потврдила да је спровела хапшења високих владиних функционера као одговор на превару за коју тврде да је спроведена током прошлогодишњих општих избора.

У обраћању емитованом на војној телевизији наводи се да је власт предата врховном команданту оружаних снага, генералу Мин Аунг Хлаинг, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Војска је потврдила да су ухапшени високи функционери Националне лиге за демократију (НЛД), међу њима и Аунг Сан Су Ћи, добитница Нобелове награде за мир и лидерке странке која је убедљиво победила на новембарским изборима, и да се ванредно стање проглашава за наредних годину дана.

Овакав развој ситуације долази неколико дана након што су генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш и западне амбасаде у Мјанмару изразили озбиљну забринутост због могућности војне интервенције у држави којом је владала војска 49 година након пуча 1962. године.

Изборна комисија Мјанмара одбацила је у четвртак тврдње војске о изборним преварама, и саопштила да није било довољно великих неправилности да утичу на кредибилитет резултата гласања, а обновљени наводи војске о неправилностима на изборима, на којима је НЛД освојио 83 одсто места, довели су до најдиректније конфронтације између цивилне владе и војске.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Танјуг