Свет

Важно обавештење! ЕУ ПООШТРАВА МЕРЕ, ПРАВИ ЦРНУ ЛИСТУ: Многим земљама неће бити дозвољен улазак

Фото: јутјуб

ЕВРОПСКА унија пооштрила је данас своја правила за путнике из земаља изван блока, прецизирајући да ће бити дозвољен слободан улаз само из земаља са врло мало случајева коронавируса и готово ниједном од нових лакше преносивих варијанти.

Амбасадори ЕУ сложили су се на састанку у Бриселу са новим ограничењем за путовања из земаља које нису чланице ЕУ, укључујући Британију, рекао је дипломата ЕУ агенцији Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истовремено, земље ЕУ се подстичу да дозволе приступ без ограничења, попут обавезног карантина, само под строгим условима.

Нове мере предвиђају да путник може доћи из земље ван ЕУ само ако у њој нема више од 25 случајева Ковида на 100.000 становника током 14 дана, а што је стопа заразе нижа него у свим земљама ЕУ.

Такође предвиђа се брзо увођење ограничења путовања за путнике из земаља у којима је откривена велика учесталост заразнијих варијанти корона вируса, наводи се у тексту.

Споразум земаља ЕУ, иначе, односи се на мање важна пујтовања и служи као смерница земљама ЕУ, које имају коначну реч. Тако су неке земље ЕУ попут Немачке увеле строжа ограничења, док је Белгија забранила мање важна путовања у земљу или из ње до марта.

Прошлог четвртка, Унија је скинула Јапан са листе земаља из којих путници могу да посете блок без ограничења у вези са ковидом.

На списку су сада Аустралија, Кина, Нови Зеланд, Руанда, Сингапур, Јужна Кореја и Тајланд, иако укључивање Кине зависи од тога да ли она дозвољава улазак путницима из ЕУ.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг