Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Влада донела Закључак! Ево када можете да искористите стари одмор! ОВО СУ ДЕТАЉИ!

Привреда се трудила да се сачува од короне, али неретко је велики терет пренет баш на раднике. Због тога су годишњи одмори током 2020. године остали у другом плану, па тренутно у појединим компанијама муку муче са организацијом слободних дана и заосталих одмора

Многи запослени нису били у прилици да искористе годишњи одмор, што због природе посла у ванредним околностима, услед епидемије коронавируса или због боловања које су били приморани да узму, јер су вирусом заражени или су, због контаката са оболелим били у самоизолацији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Због тога је управо Влада Србије донела Закључак, којим препоручује свим послодавцима на територији Србије да запосленима који нису искористили све дане годишњег одмора за прошлу годину омогуће да тај одмор започну и искористе у 2021. години.

О чему се тачно ради?

– Препоручује се свим послодавцима на територији Републике Србије да запосленима омогуће да припадајући одмор за 2020. годину започну и искористе у 2021. години, најкасније закључно са 30. јуном 2022. године, као и да омогуће да део годишњег одмора из 2019. године искористе најкасније до 30. јуна 2021. године, а пре коришћења припадајућег годишњег одмора за 2020. годину – рекли су за Телеграф Бизнис из Министарства за рад, борачка и социјална питања.

Како нам објашњавају, Закључком се продужавају рокови прописани Законом о раду за коришћење годишњег одмора запосленима који због објективних околности насталих услед епидемије заразне болести ЦОВИД-19 нису били у могућности да искористе припадајући годишњи одмор за 2020. годину и део годишњег одмора за 2019. годину.

– То се односи на запослене који због природе посла у ванредним околностима услед епидемије заразне болести КОВИД-19, због привремене спречености за рад услед обољења од заразне болести ЦОВИД-19 или због одређивања изолације/кућне изолације у складу са законом нису искористили припадајући годишњи одмор за 2020. годину и/или део годишњег одмора из 2019. године до краја 2020. године – наводе нам у ресорном министарству.

Како даље објашнајвају за наш портал, пошто се овај закључак односи на све послодавце на територији Републике Србије, истим је стављен ван снаге Закључак Владе Републике Србије од 15. децембра 2020. године, који се односио само на продужење коришћења годишњег одмора за одређене категорије запослених у установама у области социјалне и здравствене заштите и Министарству здравља.

Како су се накупили одмори и слободни дани, тренутно у појединим компанијама муку муче са организацијом заосталих дана.

Осим договора послодавца и радника, мора да се поштује и слово закона, а он каже одредбу да запослени не може да се одрекне права на годишњи одмор, нити му се то право може ускратити или заменити новчаном накнадом, осим у случају престанка радног односа у складу са овим законом.

Колика ће бити плата?

Како су рекли за Телеграф Бизнис у Министарству рада, о одмору одлучује послодавац у договору са запосленим.

Запосленима који одсуствују са рада по основу одредбе члана 116. Закона се гарантује исплата накнаде зараде у висини 60% просечне зараде у претходних 12 месеци, с тим да та накнада не може бити мања од минималне зараде.

С друге стране, за време коришћења годишњег одмора запослени остварује право на накнаду зараде у висини просечне зараде у претходних 12 месеци, у складу са општим актом и уговором о раду.

Шта да радите и коме да се жалите ако није тако?

Уколико запослени сматра да су његова права из радног односа повређена, може се обратити надлежној инспекцији, кажу нам у Министарству.

За град Београд, уколико је разлог обраћања смањење плате и друге појединости у вези са радним односима, запослени може да се обрати на број 011/2602 – 593, док је за приговоре у вези са кршењем прописаних мера безбедности и здравља на раду број 011/2606 – 555.

За друге градове, запослени могу да контактирају надлежну инспекцију рада у свом месту или округу.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс