Свет Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СРБЕ! Аустрија од данас појачава граничне контроле, једна ствар обавезна пре уласка у ту државу!

Фото: јутјуб

Аустрија од данас појачава граничне контроле према свим својим суседима, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Министар унутрашњих послова Аустрије Карл Нехамер разговарао је у недељу после подне са немачким колегом Хорстом Зехофером, након чега ће се чути и са министрима других суседних држава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Путовања треба да буду смањена на апсолутни минимум. Постоје само неколико изузетака за путовања. Сада ћемо пооштрити контроле на граници и тиме и повећати притисак са циљем придржавања ковид мера – поручио је Нехамер.

Граничне контроле, према његовим речима, инструмент су за прекидање таласа инфекције, који су сада због нових сојева све опаснији.

Одлуци аустријских власти претходиле су критике из Немачке због попуштања мера у Аустрији.

Премијер немачке покрајине Баварске Маркус Зедер оценио је да су комбинација мутација и нагло попуштање мера у Аустрији најгори пут.

Док на границама Мађарске и Словеније, од мигрантске кризе 2015. постоје сталне контроле, а већ месец дана и према Чешкој и Словачкој, на међи према Немачкој, Италији и Швајцарској до сада се контролисало само по случајном узорку.

То ће, како је наведено, сада бити интензивирано.

Према уредби, која је предвиђена да ступи на снагу од среде, сви који улазе у Аустрију морају имати негативан антигенски или ПЦР тест, те је обавезан и десетодневни карантин.

Тај карантин се може прекинути, након пет дана изолације, негативним тестом.

Пре уласка у земљу путник је дужан да изврши онлајн-регистрацију.

Нова уредба обавезује сада и прекограничне раднике на регистрацију, али и негативан корона тест, који морају радити једном недељно.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг