Србија

Велика промена у полицији! САОБРАЋАЈЦИ САДА МОГУ ДА ВАМ „ПРОЧИТАЈУ“ ДОКУМЕНТА БЕЗ ЗАУСТАВЉАЊА! Ево шта треба да знате!

Почела је потпуна дигитализација саобраћајне полиције. У 50 патролних возила уграђане су камере које снимају саобраћај и бележе прекршаје, откривају да ли је возило регистровано, украдено, па чак и да ли га судски извршитељ потражује, јер није плаћена рата за кредит или постоји дуг према држави.

За само 10 минута на Новом Београду откривена су два возила од којих је полиција запленила таблице. Један аутомобил није био регистрован 16 месеци, а за другим је расписана потрага извршитеља из Земуна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У возилу постоји читач биометријских докумената и то се односи на проверу индентитета лица, односно на поверу возила“, објашњава Бобан Милинковић, заменик начелника Цаобраћајне полиције.

Провера је једноставна. Педесет патролних возила полиције опремљено је са две врсте камера. Прва снима саобраћај и прекршаје и идентификује регистарске таблице. Друга камера је повезана са компјутером МУП-а и очитава да ли је возило регистровано, да ли је украдено, па чак и да ли га судски извршитељи потражују, јер неко није платио рату за кредит или лизинг или има неко дуговање према држави.

Овакав надзор могућ је и без заустављања, а на кућну адресу власника возила шаље се пријава.

„Камере у систему видео-надзора могу документовати низ саобраћајних прекршаја, наравно оне документују и то да ли је власницима возила истекла регистрација и у наредном периоду власницима тих возила биће послато неколико хиљада прекршајних позива због документованих саобраћаних прекршаја“, додаје Милинковић.

Патроле су распоређене на свим регионалним и магистралним путевима. Следећи корак, кажу у МУП-у, јесу камере које аутоматски шаљу пријаву кроз дигитални систем, а компатибилне су са камерама за мерење брзине у дневним и ноћним условима.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС