Србија

ВЕЛИКА ТУГА! Преминуо легендарни Владимир Андрић!

Дугогодишњи одговорни уредник Редакције дечјег програма РТС-а и књижевник Владимир Андрић преминуо је јуче у 76. години.

Владимир Андрић је рођен 1944. у Обреновцу. Завршио је гимназију у Ваљеву, а дипломирао режију на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од 1968. уредник је у Редакцији дечјег програма, касније и одговорни уредник Редакције, до пензионисања 2009. године.

Аутор је великог броја емисија за децу и младе: „Биографије“, „Јунак нашег детињства“, „Дом у којем живим“, „Песници свог заната“, „Дај ми крила један круг“, „Лаку ноћ, децо“, „Пустолов“…

Редитељ је телевизијских филмова „Шешир професора Косте Вујић“, „Брзе године“, „Ратнички таленат“, „Награда године“, „Хроничан живот“.

Драме Владимира Андрића изведене су на радију и игране у позориштима.

Објавио је више књига поезије и прозе: „Напред плави смеђи и црни“, „Вечерњи слон“, „Срце на зиду“, „Пустолов“, „Кроз гудуре Обреновца“, „Дај ми крила један круг“, „Лале Рашин усред света“…

Добитник је великог броја награда: „Невен“, „Политикин забавник“, „Змајеве дечје игре“, „Дечја књига године“ и Награду за животно дело „Мали принц“, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, септембра 2020.

Сахрана ће се обавити у кругу породице.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС