Србија

ВЕЉУ ИЗ ЗАТВОРА ПУШТАЛИ НА БАЗЕН У СЕГЕДИНУ?! Са лажним пасошем излазио из земље, ухапшена надзорница!

Службеница Управе за извршење кривичних санкција Сузана В. (63), која је ухапшена због сумње да је злоупотребила службени положај, била је задужена за надзор Вељка Беливука, званог Веља Невоља, у време док је боравио у кућном затвору, сазнаје Курир!

Примала поклоне

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лисице су јој стављене, како је саопштио МУП, због сумње да је од јуна 2020. осуђеницима који су на издржавању казне кућног затвора омогућавала слободно кретање и самовољно напуштање просторија у којима издржавају казну. Како се сумња, од осуђеника је као противуслугу захтевала и примала поклоне.

– Вељко Беливук, на основу споразума о признању кривице за напад на обезбеђење Милоша Вазуре, био је осуђен на годину дана кућног затвора без електронског надзора. Истог дана када је ослобођен оптужби за помагање у убиству Властимира Милошевића у мају 2018. укинут му је притвор, али је пребачен у стан на Звездари, у ком је служио казну кућног затвора – подсећа саговорник Курира и додаје да је Беливук раније изашао из кућног затвора, пошто је одслужио две трећине казне.

Као и сваком осуђенику који казну служи код куће, како објашњава, додељен му је надзорник чији је задатак да проверава да ли осуђеник поштује законску обавезу да стан не напушта без претходно добијене сагласности. Управо ухапшена Сузана В., како тврди, била је задужена да надзире Беливука, да га обилази и проверава да ли поштује казну.

– На терет јој се за сада не ставља да је и Беливуку омогућавала да слободно шета уместо да буде у кући, али се проверава колико му је пута и због чега званично одобрила да напусти просторије стана, као и да ли је и колико пута обављала надзор над њим. Осим преко фиксног телефона, то се ради и тако што се осуђенику одлази на адресу – каже извор и наставља:

С породицом

– Постоје информације које указују на то да не само да је Беливук напуштао стан већ и земљу. Наводно, у периоду када је требало да служи казну затвора он је са породицом био на познатим базенима у Сегедину – открива извор Курира.

Он напомиње да се ове информације још проверавају, као и то да ли је евентуално у време када је званично у Србији служио казну са фалсификованим пасошем излазио из земље.

Виши суд у Београду јуче је одредио притвор до 30 дана Сузани В., која је на саслушању у Вишем тужилаштву наводно негирала кривицу.

– Притвор јој је одређен решењем судије за претходни поступак како не би утицала на сведоке – прецизирала је за Тањуг портпаролка суда Татјана Тешић.

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ

Сарађиваћемо са државним органима

Из Управе за извршење кривичних санкција (УИКС) нису желели да дају конкретне информације о служењу казне Вељка Беливука, али су навели да ће, ако буде било потребе, сарађивати с надлежним државним органима.

– Према Закону о извршењу ванзаводских санкција и мера, подаци о особи према којој се спроводи извршење казне представљају нарочито осетљиве податке о личности и њихова заштита се ради у складу са законом који уређује заштиту података о личности – навели су из Министарства правде не желећи да дају конкретне податке о Беливуку.

Извор: Курир.рс/Екипа Курира