Православље

ВУЧИЋ ШОКИРАО РЕГИОН: Нека Хрватска покаже, ископаћемо то место!

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су за Србију односи са Хрватском веома важни.

„Срби и Хрвати имају заједничку будућност, мораће јединственије да делују“, рекао је Вучић у интервјуу за РТЛ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је истакао да разумевање Срба и Хрвата није постало веће, али је добро што се не лажемо да смо најближи на свету и да се највише волимо, као и да је важно односе поставити у рационалну раван.

Вучић је изразио уверење да Срби и Хрвати имају заједничку будућност и да ће морати да буду много ближи и јединственији.

Он је оценио и да су се од његовог сусрета, пре три године, са тадашњом хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић, многе конкретне ствари које се тичу живота људи и које су важне промениле.

„Прво, наши односи никада неће бити лаки и никада нису били једноставни за разумевање. Нека врста негативног односа код дела људи с обе стране постоји као мржња због свега што се догађало у прошлости, а што различито тумачимо“, казао је он.

Вучић је истакао да је поносан и заиста задовољан резултатима састанака са Грабар-Китаровић, што су чињенице које нико не може побити.

„Хрватска заједница и Хрватско национално вијеће је добило просторије у најелитнијем и најбољем делу Београда. Усред Београда су добили простор за своје састанке, догађаје, за представљање политике хрватске мањине у Србији и тако даље. Помогли смо све око куће бана Јелачића, и то у неколико наврата, да коначно буде власништво Хрватског националног вијећа и да, можда, буде стециште и место окупљања свих Хрвата, а не само у Војводини већ свих који живе и у Србији и у региону“, објаснио је он.

„Меримо се с Хрватском, јер је озбиљна земља“

Вучић је рекао да према хрватским званичницима има много мање увреда из Србије него раније.

„Нећете ни у најгорим таблоидима пронаћи најгоре увреде. Наравно, ја сам неретко тема у Хрватској, али из других разлога“, објаснио је он.

На констатацију да често спомиње Хрватску, да упоређује раст БДП-а, Вучић је упитао што то смета.

„Ми се меримо са Хрватском, јер је она озбиљна земља. Желим са Хрватском да гледам бројке око короне. Ми тестирамо доста, али и Хрватска тестира, има озбиљан кризни стаб. Не могу да се поредим са земљама које не тестирају“, прецизирао је он.

Упитао је и шта је проблем у некој утакмици се поредити са другима, да кажемо да су Хрвати бољи у рукомети, али ми у кошарци.

„Шта је проблем у томе? Мислим да је то једно добро надметање. Има ли Хрватска веће плате него ми, наравно да има. Хрватска има 900 евра, а код нас су тек 535 евра, а не заборавите да су нам биле 329 пре само четири године“, додао је он.

„Не желим ни на који начин да сакријем ни једног злочинца“

Када је реч о несталим особама и изјави председника Хрватске Зорана Милановића да се неће сусрести с њим док не да попис несталих, Вучић је рекао да је то његово право, али и да ако неко стварно мисли да то крије на било који начин и да има нешто против несталих, то говори само о њему.

„Примио сам те људе из Хрватске. Када видите оца који тражи свог сина и којем очи засузе. Је ли стварно мислите да ја знам где је неко убио тог чвека и где му је склонио тело? То много више говори о вама него о мени, јер то у животу свом не бих направио“, истакао је он.

Вучић је казао и да је безброј пута имао састанке свих служби и тражио све могуће из архива, а увек је добијао различита оправдања.

„Нећу ни говорити да се тражи једнак или нешто већи број Срба, него Хрвата, али потпуно је свеједно. Желим да пронађемо сваког несталог Хрвата и не желим ни на који начин сакрити ни једног злочинца“, подвукао је он.

Вучић је казао да је Србија спремна, да је разговарала преко изасланика за нестале особе и да када Хрватска каже да мисли да се неко налази на том месту, у року од 24 сата нека пошаљу своју комисију и заједно ће бити ископано то место.

„Све што можете да тражите добићете што можемо наћи. За нас су односи са Хрватима веома важни, трудимо се и гледамо да не увредимо никога, без обзира што на различите начине гледамо на ствари од Другог Светског рата и Олује. Мислим да имамо заједничку будућност и да ће Срби и Хрвати морати бити много ближи и јединственији“, закључио је он.

„Нисам вршио пристисак на Србе у Хрватској“

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да никада ни на који начин није вршио притисак на Србе у Хрватској, али да је увек ту да помогне када се догоди било шта што им представља проблем.

На питање у интервјуу за РТЛ како гледа на то што је потпредседник хрватске владе Борис Милошевић био на обележавању Олује, а након тога у Вуковару и да ли је то отклон од његовог утицаја, Вучић је рекао да су представници Срба увек имали самостални приступ, те да су они део хрватске владе и да делују у име хрватске владе.

„Никада ни на који начин, нити сам вршио притисак на њих, нити ме то занима. Мене занима да помогнем српском народу колико могу. И када се догоди било шта што им представља проблем – ми смо ту“, истакао је Вучић.

Додао је да је да је спреман да помогне у економском смислу, у виду слања грађевинског материјала и свега другог што је потребно.

Упитан да ли му смета то што представник Срба иде на прославу Олује, Вучић је казао да не може да се изјашњава о томе, али да то не би учинио да је на њиховом месту из више разлога.

„Али ја нисам у њиховим ципелама. И зато поштујем то што они доносе своје одлуке самостално. Они свог српског рода не могу се одрећи, као ни своје хрватске државе. И они бирају шта ће радити. Бирају шта ће радити и због себе, својих породица и своје будућности, али и због будућности припадника српског народа у Хрватској“, истакао је Вучић.

„Верујем да ће Порфирије продубити сарадњу“

На питање шта очекује од новоизабаног патријарха СПЦ Порфирија, Вучић је рекао да дуго познаје новог патријарха, те да је реч о човеку који је одан Цркви, Србији и српству свакако, као и православној вери и хиршћанству у целини.

„Реч је и о једном веома рационалном уму, изузетно образованом цовеку. Верујем да ће и у том смислу додатно продубити и сарадњу и приближити и наше Цркве и народе“, рекао је Вучић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/ Танјуг