Србија

Запад у неверици! СРБИЈА УЗИМА РУСКИ ПВО СИСТЕМ ‘КРАСУХА’! Ово значи да ће наше небо чувати С 400? Ево о чему је реч!

Мигови 29′ које је Војска Србије добила на поклон од Белорусије, бити испоручени током пролећа. Србија на прагу да узмеи руски ПВО систен ‘Красуха који је првенствено намењен заштити С 300 и с 400! Значи ли ово да је Београд преломио и да ће наше небо чувати и ови ПВО системи

Министар одбране Небојша Стефановић наводи да је Србија у сталном контакту са белоруском страном.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Имамо разумевања, јер, као и ми, имају снажне изазове због ковида 19. Нама је важно да тај ремонт буде у потпуности завршен -, рекао је Стефановић за Политику.

Он је навео да се очекује да у јуну буде завршена и модернизација “мигова 29““, која се обавља у Србији, и да ће их након тога наша војска имати укупно 14.

Упитан о евентуалној набавци руског система “Красуха“, министар је казао да је дао налог да Генералштаб изврши анализу и да процени шта би било најбоље за нашу војску.

Он је навео да је “Красуха“ систем који делује у пречнику од 200 километара и да је пре свега намењен заштити руских ракетних система ПВО С-300 и С-400, као и да се показао као врло ефикасан јер, како је навео, може да делује на дронове и беспилотне летелице

Стефановић је казао да од купљеног наоружања у иностранству ове године стиже 19 тенкова Т-72 из Русије и остатак оклопних возила БРДМ-2 МЦ, као и француске ваздухопловне ракете “мистрал“.

Како је рекао, ради се и на беспилотној летелици “пегаз“ у сарадњи са Кинезима.

– Наш фокус, ипак, остаје опремање средствима из домаће индустрије – рекао је министар.

Изразио је очекивање да ће да се комплетира дивизион самоходних хаубица НОРА Б-52 и да их имамо 18 до краја године, као и до 30 оклопних возила “милош“.

– ‘У току је и уговораање набавке ниових ‘лазара’, затим ту је МРАП, али и шири асортиман пешадијског наоружања и балистичка заштита коју производи Јумко -, навео је Стефановић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Политика.рс