Србија

АДВОКАТ БИВШЕГ ЗАМЕНИКА НАЧЕЛНИКА СБПОК ЗАТРЕСАО СРБИЈУ: Горан Папић је све радио по налогу Небојше Стефановића

Фото: Јутјуб

Све што је Горан Папић урадио, урадио је по налогу тадашњег министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, каже за Данас адвокат Бранислав Тапушковић, који брани некадашњег заменика начелника Службе за борбу против организованог криминала.

Горан Папић је, подсетимо, недавно ухапшен због оптужби да је починио злоупотребу службеног положаја тиме што је наложио начелнику Полицијске управе за град Београд да врати одузети аутомобил Марку Миљковићу, сараднику Вељка Беливука. Папићу је након саслушања одређен притвор од 30 дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бранислав Тапушковић истиче да се у априлу 2020. године, када је наводно починио кривично дело трговине утицајем, испред Папића у хијерархији налазило четири особе.

– Изнад њега били су министар Стефановић, директор Владимир Ребић, начелник УКП-а Дејан Ковачевић и начелник СБПОК-а Илија Ходоба. Он није ни могао, све и да је желео, да наложи руководиоцу београдске полиције Миленку Мунижаби да нешто учини. Он напросто није имао надлежност да њима даје наредбе, наводи Тапушковић додајући да Папић не бежи од ствари које је починио по налогу министра полиције.

Према његовим речима, Папић је током саслушања у полицији тражио да буде полиграфски испитан, али му то нису дозволили. Папић је тужиоцу навео да га је неколико дана пре 15. априла 2020. године позвао министар Стефановић и рекао му да ће у СБПОК-у бити саслушан Марко Миљковић.

Он му је навео да треба тај посао да ураде ефикасно и професионално и да записник о саслушању пошаљу надлежном тужиоцу. Тог 15. априла, Папића је поново позвао министар Стефановић, љут због тога што се Миљковић већ пет сати налази у Полицијској управи Београд, а још увек није саслушан у СБПОК-у.

Како је Папић испричао на саслушању, он је поступајући по налогу министра организовао да се Миљковић довезе у СБПОК, где је саслушан у својству грађанина, а потом враћен у ПУ Београд. Он је нагласио током тих разговора министар Стефановић никакав аутомобил није спомињао, као ни он сам у разговорима са руководиоцима ПУ Београд.

На самом саслушању ни једно питање се није односило на случај прислушкивања председника Вучића, или организовања „параполицијских снага“ што су оптужбе које су претходних дана могле да се прочитају у појединим медијима.

Још један медијска оптужба на рачун Горана Папића тицала се и његове фотографије у аутомобилу који је, како су медији истицали, вредео 400.000. Тај аутомобил је, према појединим тврдњама медија, припадао Насеру Кељмендију, особи за коју се тврди да руководи трговином наркотицима на Косову.

Тапушковић истиче да ниједна од тих тврдњи није тачна, и да је та фотографија направљена пре три године.

– Тај аутомобил је био у власништву једног швајцарског бизнисмена који је био чест гост у ресторану чији је власник отац Горана Папића. Ја имам и име тог господина уколико тужилаштво буде то желело да истражи. Он се тада сликао у његово аутомобилу, а коме је тај човек евентуално продао аутомобил то би истражни органи требало њега да питају, наводи Тапушковић.

Упитан за оптужбе да је Папић организовао „параполицијске снаге“, Тапушковић напомиње да је то још једна неистина, истичући да је Папић био у полицији свега шест година.

– Наводно је он пре три године још направио ту паралелну структуру, иако је у том тренутку свега три године радио у МУП-у. Ако је то тачно, зашто раније полиција није реаговала и ухапсила Папића. Уосталом, то је много озбиљније дело од трговине утицајем, због чега га сада за то не терете, већ за ово блаже дело. И најзад, како је могуће да нико од људи који су били надређени Папићу, за то нису знали, истиче Тапушковић додајући да он ниједном клијенту у каријери није дозволио да потпише споразум о признању кривице за дело које није починио.

Без сродства са Александром

Адвокат Бранислав Тапушковић истиче да Горан Папић није ни у каквом сродству са бизнисменом Александром Папићем, иако су бројни медији писали да су они рођена браћа. Како је нагласио, једва да су се и видели неколико пута у животу.

Извор: Данас